piatok, 02 jún 2017 09:46

JÚN: Pestrá paleta podujatí nielen pre deti

Napísal(a) Ing. Miroslava Vargová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Aj tento mesiac vám prinášame prehľad podujatí v regióne Gemer-Malohont, ktoré sú venované najmä (ale nielen) deťom. Čaká na vás bohatá zábava, súťaže a atrakcie, ale aj divadelné predstavenia pre malých i veľkých, koncerty aj folklórne slávnosti.

Ku Dňu detí
Pri príležitosti Dňa detí je vo viacerých obciach regiónu Gemer-Malohont pripravený bohatý program. V sobotu 3. júna sa môžete vybrať s deťmi napríklad do Lehoty nad Rimavicou, kde si môžete pripraviť pizzu so šéfkuchárom Marcelom Ihnačákom, pozrieť si ukážky práce hasičov, policajtov či historického šermu alebo sa zabaviť s hudobnou skupinou Maduar. O zábavu nebude núdza ani v susednej obci Kokava nad Rimavicou, kde si v ten istý deň môžete pozrieť ukážky sokoliarov a adrenalínovú biketrial šou alebo vyskúšať si hru na netradičné hudobné nástroje. Nebudú chýbať ani rôzne súťaže a atrakcie.
klen rozpravkovy les klenovecNa cestu rozprávkovým lesom sa môžete vydať v Klenovci, kde na deti čaká niekoľko zastavení s rozprávkovými bytosťami, rôznymi úlohami a sladkými odmenami. O deň neskôr (04.06.) je pripravený bohatý program ku Dňu detí aj v Revúcej.
K deťom patria aj prázdniny a ich najväčšou oslavou v regióne bude už tradične podujatie Hurá prázdniny, ktoré sa koná v sobotu 17. júna v mestskej záhrade v Rimavskej Sobote. Organizátori avizujú poriadnu porciu zábavy v podobe nafukovacích atrakcií, súťaží o atraktívne ceny, zábavných programov, hier a exhibícií, ktoré ukončí slávnostný ohňostroj.

Dni našich miest
Prvý júnový víkend sa bude niesť v duchu osláv Dní mesta Hnúšťa. Pestrý piatkový program (02.06.) s ukážkami sokoliarov, detskými vystúpeniami a zaujímavými výstavami vyvrcholí koncertom hudobnej skupiny The Paranoid. Sobota (03.06.) bude patriť už tradične jarmoku, športovým turnajom a koncertu skupiny Peter Bič Projekt. Ani tento rok nebude chýbať jazda parným vláčikom z Hnúšte do Tisovca a späť. Vláčik vyráža z vlakovej stanice v nedeľu 4. júna o 10:26 a 16:00 hod.

O týždeň neskôr sa štafeta osláv presunie do Jelšavy, kde si v sobotu 10. júna môžete pochutnať na gemerských guľkách či domácej pálenke, zabaviť sa pri ľudovej hudbe a slovách ľudového rozprávača alebo zažiť atmosféru nočnej hasičskej súťaže. Popoludnie spestrí svojim vystúpením aj Adam Ďurica.

Súčasťou Dní mesta Revúca, ktoré prebiehajú od 16. do 18. júna, bude okrem iného aj Revúcky jarmok. Piatok (16.06.) bude patriť prevažne vystúpeniam domácich skupín rôznych žánrov, zatiaľ čo v sobotu (17.06.) bude znieť najmä ľudová hudba. Vyvrcholením bude koncert speváčky Kristíny.

rs divadlo a detiZ divadelných dosiek
Celoštátna postupová súťaž a prehliadka divadla dospelých hrajúcich pre deti pod názvom Divadlo a deti 2017 prinesie do Rimavskej Soboty hodnotné divadelné zážitky. Počas troch júnových dní (01. - 03.06.) sa v Dome kultúry stretnú desiatky priaznivcov ochotníckeho divadla z celého Slovenska, aby predviedli svoje najlepšie inscenácie pred detským publikom i porotou. Spestrením programovej ponuky budú tri divadelné predstavenia hostí.

Začiatkom júna privíta divadelníkov aj mesto Tisovec, a to na celoštátnej postupovej súťaži a prehliadke divadla mladých pod názvom FEDIM Tisovec. V prvý deň festivalu (02.06.) sa predstavia divadelné súbory z Novej Dubnice, Nitry, Žiliny a Modrého Kameňa, ďalší deň (03.06.) budú pokračovať divadelné predstavenia v podaní ochotníkov z Partizánskeho, Trebišova, Senca a Bratislavy. Posledný festivalový deň (04.06.) začne predstavením bratislavského súboru a ako hosť festivalu sa na javisko postaví Divadlo Akadémie umení v Banskej Bystrici s inscenáciou Dorian Gray - Príbeh svedomia.

Divadlom bude žiť aj Hnúšťa. Najprv 15. júna to bude monodráma Deka a neskôr 21. júna odohrá Detský divadelný súbor Kukátko divadelnú hru Kufor s veľkým bruchom.
ra zmiesana stvorhraDo Revúcej zavíta v sobotu 24. júna Radošinské naivné divadlo s komediálnou hrou Zmiešaná štvorhra, v ktorej prostredníctvom humoru, satiry a vtipného hereckého stvárnenia prinesie pohľad do života dvoch úplne odlišných slovenských rodín.

Vo štvrtok 29. júna si budete môcť v Rimavskej Sobote pozrieť jeden z najznámejších a najkrajších príbehov vo svetovej literatúre o Rómeovi a Júlii v maďarskom jazyku, a to v podaní hercov komárňanského Jókaiho divadla.

Studnica folklóru a tradícií
Začiatok mesiaca bude patriť heligonkárom, ktorí sa stretnú v Kokave nad Rimavicou v sobotu 3. júna už po dvadsiaty krát.
Posledný júnový víkend (23. - 25.06.) zaplní obec Klenovec atmosféra Gemersko-malohontských folklórnych slávností Klenovská rontouka, ktorá bude tento rok zameraná najmä na regrútske zvyky, vojenské piesne a balady. Časť programu bude venovaná aj spomienke na Novoklenovčanov, ktorí boli vysťahovaní na Ukrajinu a pred 70 rokmi sa vrátili na juh okresu Rimavská Sobota. K rontouke neodmysliteľne patrí aj jarmok remesiel, tvorivé dielne a dvory gastronomických špecialít.

Z každého rožka troška
Pre tvorenia chtivých je určená tvorivá dielňa Z klbka bude kabelka, ktorá sa koná v sobotu 10. júna v mlyne vo Veľkých Teriakovciach. Jej predmetom bude plstenie kabeliek a kapsičiek pod dohľadom skúsenej lektorky.
rs martausova rsO nezabudnuteľný hudobný zážitok sa postará charizmatická speváčka Sima Martausová s kapelou počas koncertu v Rimavskej Sobote vo štvrtok 15. júna.
Dobrovoľné hasičské družstvá z regiónu a blízkeho i vzdialenejšieho okolia si zmerajú sily v sobotu 17. júna v Rimavskom Brezove na Nočnej hasičskej súťaži a v Ožďanoch na Memoriáli Jána Kováča.

V areáli Muránskeho hradu sa v sobotu 17. júna konajú Muránske hradné hry, počas ktorých sú pre návštevníkov pripravené vystúpenia šermiarov, sokoliarov a environmentálne hry pre deti aj rodičov.

O týždeň neskôr (24.06.) sa v obci Rimavská Baňa bude zabávať celá dedina. Dopoludnie Juniálesu so súťažami a divadlom na futbalovom ihrisku bude patriť najmä deťom. Podvečer na námestí spríjemní spevom i tancom spevácky zbor Čercheňora a o nočnú zábavu sa postarajú Sendrejovci z Hostišoviec.
Úplne z iného súdka bude vystúpenie skupiny Dirtyy Boyzz v rámci celoslovenského turné, počas ktorého zavíta aj do Rimavskej Soboty. V piatok 23. júna predvedú program nabitý tematickými vystúpeniami, akrobatickými kúskami, strhujúcimi efektmi, ale aj šarmom a eleganciou.

V mene organizátorov vás na všetky podujatia srdečne pozývame.
Ďalšie podujatia pripravované v tomto roku v regióne Gemer-Malohont a jeho okolí, ako aj kontakty na organizátorov nájdete v Kalendári podujatí 2017.
Zmena termínov a programu podujatí vyhradená!

Ing. Miroslava Vargová

 

Čítať 2253 krát Naposledy zmenené piatok, 02 jún 2017 13:50

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!