štvrtok, 15 november 2018 16:22

Československý deň bol plný zaujímavých informácií

Napísal(a) Erika Hermélyi Gecelovská
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V utorok 13.11.2018 múzejníci z Baníckeho múzea v Rožňave privítali záujemcov na podujatí Československý deň v rámci série podujatí Košického samosprávneho kraja, Osmičkovej jesene. V Galérii Baníckeho múzea v Rožňave najprv odzneli prednášky. V prvej sa Pavol Lackanič zaoberal problematikou najvýznamnejších priemyselných podnikov na Gemeri v období 1. ČSR a taktiež nezabudol poukázať ani na celkovú hospodársku situáciu v novovzniknutom štáte. Následne Pavol Horváth sa venoval téme vytvárania, úloh Československej armády v tomto medzivojnovom období, ako aj jej stretmi s Maďarskou Červenou armádou v máji a júni 1919. V rámci prednášky spomenul aj postoje obyvateľov Rožňavy a okolitých obcí na zmenu štátnych hraníc a prítomnosť samotnej armády na tomto území.

Okrem množstva pútavých informácií boli prednášky obohatené o autentické dobové fotografie. Po ukončení prednášok podujatie pokračovalo komentovanou prehliadkou výstavy Gemer v období 1. ČSR, počas ktorej sa prítomní dozvedeli o ďalších špecifikách a výnimočnosti Prvej československej republiky a jej odraze v regióne Gemer. Atmosféru od začiatku podujatia spríjemňovali továrnici s manželkami v neprehliadnuteľnom dobovom oblečení, ktorí prítomným zároveň naživo priblížili módu 20. rokov minulého storočia.

Aj po tomto podujatí je výstava stále k dispozícii širokej verejnosti až do 31. januára 2019. Podujatie podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia.
Erika Hermélyi Gecelovská

Čítať 1241 krát Naposledy zmenené piatok, 16 november 2018 09:15

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!