utorok, 30 apríl 2019 20:23

Dni mesta Tótkomlóš aj za účasti delegácie z Jelšavy Doporučený

Napísal(a) Gabriela Jakubecová
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Počas tureckého dobývania nešťastné obyvateľstvo ušlo z osadlosti Komló a stalo sa majetkom baróna Rudnyanszkého. Barón mal rád svojich nevoľníkov pre ich usilovnosť a príkladné správanie, preto podpísali zmluvu o opustení svojich obydlí dňa 8. januára 1746.
Na komlóšsku pustu prišlo 80 slovenských rodín na deň Svätého Juraja (24. apríla) v roku 1746. Prisťahovalci začali so stavebnými prácami, postupne si stavali svoje obydlia, ale aj modlitebňu a školu, spolu s bytom pre učiteľa. Pod vedením pastora Györgya Szextiho vybudovali kostol evanjelickej cirkvi.

Po dlhé desaťročia ovplyvňovala osud a štruktúru obce výmena obyvateľstva v rokoch 1946 – 1948. Z Tótkomlóša sa odsťahovalo 939 rodín – 3.254 slovenských obyvateľov. Naopak do Tótkomlóša sa vrátilo len 400 rodín – 1.500 maďarských obyvateľov.

V Tótkomlóši sú 2 pamätníky, ktoré pripomínajú osídľovanie.

Dňa 28. 04. 2007 sa uskutočnilo odhalenie prvého, okrem iného s nápisom PANE, POŽEHNAJ TÚTO ZEM A KAŽDÝ JEJ NÁROD. Súčasťou pamätníka sú tri žulové kamene, ktoré darovalo mesto Jelšava. Pamätník zhotovil Ladislav Szabó z Galanty.

O pár rokov bol odhalený druhý pamätník s nápisom:

Došli sme...
Kde, otecko?
Do novej domoviny, syn môj drahý.
Tu niet domu, otecko!
Ešte nieto, decko moje.

Tieto fakty ovplyvnili to, že Dni mesta Tótkomlóš sa každý rok oslavuje koncom apríla.

V dňoch 26. – 28. apríla 2019 sa štvorčlenná delegácia z Jelšavy zúčastnila tohoročných Dní mesta. Piatok patril slávnostným okamihom. Začal sa kladením vencov pri oboch pamätníkoch pripomínajúcich osídľovanie. Popoludnie pokračovalo Slávnostným zasadnutím Mestského zastupiteľstva, na ktorom sa potvrdila partnerská zmluva medzi Galantou a Slovenským Komlóšom a odovzdali sa ceny „PRO URBE“, „MLADÝ TALENT“ a „TALENTUM“. Večer patril galaprogramu pri príležitosti 70. výročia folklórnej skupiny Komlóš.

V sobotu sme uložili vence pri soche svätého Štefana a pri buste Pavla Walaského. Potom sme zavítali do slovenskej školy, kde bolo stretnutie dolnozemských Slovákov a 17. ročník súťaže suchej klobásy. Toto stretnutie spríjemnil kultúrny program, v ktorom vystúpili folklórne skupiny Gymnik z Bratislavy, Radosť z Pezinka a Gelovianka zo Sebechlieb. Nemohol chýbať ani koncert mládežníckej dychovky zo Slovenského Komlóša. V Slovenskej škole sa stretli riaditeľka z jelšavskej školy Mgr. Viera Bardoňová s riaditeľkou Mgr. Zuzanou Laukovou. Na stretnutí sa preberal výmenný pobyt detí v Slovenskom Komlóši a v Jelšave. Po kultúrnom vyžití sme sa zrelaxovali aj na kúpalisku Ruža.

V nedeľu sme uložili veniec pri pomníku 1. svetovej vojny v záhrade evanjelického kostola.
Bol to príjemne strávený víkend s priateľmi.

Gabriela Jakubecová

Foto: Ing. Zoltán Fandák a Gabriela Jakubecová

Čítať 2249 krát Naposledy zmenené piatok, 03 máj 2019 10:49
Viac z tejto kategórie: « Partnerské mestá Litovel a Revúca

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!