pondelok, 27 január 2020 21:44

PADLI V NAŠOM CHOTÁRI Spomienkové oslavy oslobodenia mesta Revúca Doporučený

Napísal(a) Juraj Genčanský
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Pri pamätníku protifašistického odboja na Námestí slobody v Revúcej sa 27. januára 2020 zišlo početné zhromaždenie miestnych občanov, žiakov i študentov, aby si pripomenuli výročie oslobodenia mesta od fašizmu. Medzi hosťami bola aj ministerka kultúry Slovenskej republiky pani Ľubica Laššáková.
Bolo to pred 75 rokmi...
Začínal sa siedmy rok najhroznejšej vojny v človečej histórii, ktorá neustále požierala ďalšie a ďalšie životy, majetky, hranice, národy a dennodenne bola skúškou pudu sebazáchovy a ľudskej mravnej sily. V januári 1945 už bolo jasné, že sa vojna chýli ku koncu, ale bojový front prechádzajúci naším krajom stále zanechával za sebou škody a ľudské obete.

Muránsku dolinu a Revúcu oslobodzovali vojská sovietskej Červenej armády a rumunské vojská. Prvé hliadky osloboditeľov boli v chotári už 23. januára. O mesto sa bojovalo celý nasledujúci deň, a 25. januára ráno okolo 7 hodiny vstúpili víťazné vojská do Revúcej. Mesto bolo zbavené nepriateľov.

V boji za oslobodenie nášho mesta padli dvaja sovietski a traja rumunskí vojaci a Karol Mikuš z Revúcej.

Zomreli, aby sme my mohli pokojne žiť. Padli za našu slobodu a náš mier. Nikdy sa nevrátili pod svoje rodné nebo – kde ich ešte dlho-predlho vyčkávali mama, otec, setra, brat a možno i malé dieťa...

Padli v našom chotári, s posledným pohľadom na naše mesto... Ktohovie, aké boli ich posledné myšlienky. Čo ešte vyriekli ich pery spolubojovníkom či len tak – do modrej oblohy...?

A potom už zostali bezduché telá ležať na našej zemi a ona ich milosrdne prijala... Ležia na našom cintoríne – tisíce kilometrov od domova, diaľky aj roky od svojich najbližších.

ra 75 00

Ale živí na týchto hrdinov nezabudli. Po celom Slovensku stoja takéto pamätníky, aby pripomínali veľkú udalosť spred 75 rokov. Vždy, keď stojíte pri tomto pomníku, spomeňte si, prosím, na bojovníkov za našu slobodu. Obetovali za nás to najcennejšie. Ďakujeme.

Večná vďaka osloboditeľom!

V scénickom poetickom obraze pred pamätníkom účinkovali študenti revúckych škôl – Gymnázia Martina Kukučína a Prvého slovenského literárneho gymnázia – Soňa Bodnárová, Dávid Frandel, Igor Krištof, Martin Poprocký, Miroslav Dendis, Ivan Segeďa a Adam Kochjar.

Hostia položili k súsošiu osloboditeľa s dieťaťom vence vďaky a slávnostný príhovor predniesol primátor mesta Ing. Július Buchta. Zhromaždenie bolo ukončené štátnou hymnou v sugestívnom podaní Anny Joachimovej.

Zhromaždenie sa potom presunulo k buste armádneho generála Rudolfa Viesta pred Kohútom, kde takisto položili spomienkový veniec a verejnú modlitbu predniesla evanjelická farárka Danica Hudecová.

Juraj Genčanský
MsKS Revúca

Foto: Peter Poboček

 

Čítať 1890 krát Naposledy zmenené pondelok, 27 január 2020 22:38

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!