piatok, 11 február 2022 19:24

SNOW FILM FEST 2021 Festival dokumentárnych filmov aj v Rožňave Doporučený

Napísal(a) A. Kleinová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Gemerské osvetové stredisko, kultúrne zariadenie Košického kraja, prináša opäť možnosť pozrieť si najlepšie svetové zimné filmy, finalistov zahraničných súťaží roku 2021. Festival prebieha od októbra 2021 do februára 2022 v stovke slovenských a českých miest. Vo výbere šiestich filmov je napríklad film K2: The Impossible Descent. „Dychberúci výkon poľského skialpinistu Andrzeja Bargiela divákom učaruje," hovorí manažér festivalu Pavel Pichler. „Film je o prvnom človeku, ktorý dokázal zísť z vrcholu K2 na lyžiach." Ide o druhú najvyššiu horu sveta, ktorá ma konte najviac neúspešných pokusov o výstup na jej vrchol. Všetky predchádzajúce pokusy lyžiarov skončili neúspechom alebo smrťou.
Slovenského diváka určite poteší dokument o známom chatárovi spod Rysov: Viktor Beránek – Zamyslenia nad životom. Premietať sa bude aj krátky animovaný film o dvojici superzáchranárov Hors Piste.

"K niektorým svahom cesty nevedú a jediný spôsobom ako sa k nim dostať je zabaliť lyže na raft", opisuje Pavel Pichler ďalší z filmov Float to Ski. Oba bonusové filmy tohto roka sú lyžiarske. Zatiaľ čo film Persian Lines vezme divákov do Iránu, lyžiari vo filme Crossing Lebanon si vybrali neobvyklú skialpovú destináciu.

Premietanie sa uskutoční 18. februára 2022 od 18:00 hod. v kine Apollo, Betliarska 8, Rožňava. Vstupné: 3,- € 
Podujatie organizuje Gemerské osvetové stredisko v súlade s aktuálnymi opatreniami na zamedzenie šírenia pandémie COVID-19.

Anežka Kleinová

 

 

Filmy v programu 2021

 

HLAVNÍ FILMY filmy, které uvidíte na všech místech konání festivalu

 

 

K2, The Impossible descent

 

Réžia: Slawomir Batyra

Krajina: Polsko, 2020

Dĺžka: 66 minút

Andrzej Bargiel už navždy bude prvý. Prvý, kto dokázal zísť z vrcholu K2 na  lyžiach – druhej najvyššej hory sveta, ktorá má na konte  najviac neúspešných pokusov o zdolanie.
Všetky predchádzajúce pokusy odvážnych lyžiarov, dokonca aj jeden Andrzejov, sa skončili  neúspechom alebo smrťou. V roku 2018 sa Andrzej s bratom Bartekom a tímom, v ktorom je napríklad špičkový horolezec Jimmy Chin,   vracia na svoj druhý pokus.
Dobrodružstvo, ktoré začína tam, kde iné expedície končia.

 

Viktor Beránek zamyslenia nad životom

 

Réžia: Rasťo Hatiar

Krajina: Slovensko, 2019

Dĺžka: 21 minút

Mladý Viktor Baránek bol tak trochu rebel. Protirežimové názory a túžba po  slobode ho doviedli až do Tatier, stal sa nosičom. Od roku 1969 vystriedal rad tatranských chát, ale naozajstným domovom sa mu stala Chata pod Rysmi. Svet na horskej chate, často na hrane komfortu, je pre neho miesto na pol   cesty do raja. 
Aké to je žiť a starnúť v horách?

 

 

Hors Piste

 

Réžia: Léo Brunel, Loris Cavalier, Camille Jalabert, Oscar Malet

Krajina: Francúzsko, 2018

Dĺžka: 6 minút

Títo dvaja sú najlepší záchranári horskej služby široko ďaleko. Dalo by sa povedať, že zranený lyžiar má teda šťastie v nešťastí, že sa dostal do rúk práve im. Lenže práve dnes ako na potvoru nejde všetko tak, ako by malo. Možno budete mať pocit, že ste tých dvoch animovaných chlapcov už niekde  videli. Možno v jednom   slovenskom večerníčku.

 

 

Float to Ski

 

 

Réžia: Allie Rood

Krajina: USA, 2020

Dĺžka: 18 minút

Middle Fork Salmon River v Idahu nie je rieka, na ktorú jazdia zástupy vodákov a    svahy tritisícoviek nad jej kaňonom nie sú bežná destinácia, kam  mieria lyžiari na   výpravy.

Tak dlho sa skupina vodákov a lyžiarov snažila naplánovať túto expedíciu, až došli k záveru, že to skrátka nejde. Že jediný spôsob, ako zistiť podmienky, je                   jednoducho zobrať sa a odísť.

 

Čítať 633 krát Naposledy zmenené sobota, 12 február 2022 01:55

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!