pondelok, 08 august 2022 15:54

OSLAVY 100. VÝROČIA ZALOŽENIA ZEMSKEJ HASIČSKEJ JEDNOTY AJ ZA ÚČASTI GEMERČANOV Doporučený

Napísal(a) G. Jakubecová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Prvé zmienky o organizovaných jednotkách určených na hasenie požiarov pochádzajú až z dôb starovekého Ríma. Vtedy boli zriaďované za mestom stanice s posádkou, ktorá zasahovala pri požiaroch mesta. Požiare boli v tých časoch veľmi časté, keďže sa zarábalo na tom, že sa stavalo rýchlo a lacno. Domy mali obyčajne drevené stropy, podlahy a nábytok, a boli až 5 poschodí vysoké. Hasilo sa vtedy len vodou a tlmičmi.
Po zániku starovekého Ríma bola organizovaná hasičská činnosť zabudnutá a prešla do povinnosti všetkých občanov mesta. Mestá si samostatne upravovali nariadenia na ochranu pred požiarmi. Vo väčšine miest museli majitelia domov, okrem samotnej likvidácie požiaru, mať vo výbave domu aj vedro a rebríky.
Dobrovoľné alebo obecné hasičské zbory sa v Uhorsku začali zakladať až v 18. storočí.

Nadväzovali tým na zákony cisára Jozefa II., ktorý v roku 1788 vydal prvý požiarny poriadok.

V roku 1888 bolo dané do platnosti nariadenie, podľa ktorého mali byť v každej obci s vyše 50 usadlosťami zriadené hasičské zbrojnice.

Po vzniku Československej republiky v roku 1918 bol založený Zväz dobrovoľného hasičstva Československa. Dobrovoľné hasičské zbory na území Slovenska zastrešovala Slovenská zemská hasičská jednota, založená v roku 1922 v Trenčíne.

Profesionálne zbory boli vo vtedajších časoch zriedkavé, najčastejšie boli dobrovoľné a obecné, resp. mestské jednotky.

Po rozdelení Československa došlo k reorganizácii hasičstva. K 1. aprílu 2002 bol uzákonený Hasičský a záchranný zbor, pod ktorý patria všetky profesionálne hasičské zbory na Slovensku. Vznikla tiež Dobrovoľná požiarna ochrana Slovenskej republiky. Okrem toho boli v mnohých firmách a dopravných spoločnostiach zriadené závodné hasičské zbory a jednotky.

Píše sa rok 2022, presne 6. augusta prešlo 100 rokov od založenia Zemskej hasičskej jednoty. V tento deň zamierili dobrovoľní hasiči z celého Slovenska do Trenčína, aby si pripomenuli túto historickú udalosť.

Sviatočný deň začal svätou omšou v piaristickom kostole na námestí, po ktorej nasledoval slávnostný sprievod. Do pochodového kroku hrala hudba Ministerstva vnútra SR. V sprievode sme videli oblečených hasičov v rôznych replikách historických uniforiem až po súčasné uniformy. Po príhovore prezidenta Pavla Ceľucha a hostí nasledoval krst publikácie od Mgr. Stanislava Vanča – 100 rokov založenia ZHJ na Slovensku. Po krste boli dekorované zástavy dobrovoľných hasičských zborov. Popoludňajší program pokračoval sprievodnými akciami, kde si prítomní mohli prezrieť vystavenú historickú, ale aj súčasnú techniku, ukážku zásahu profesionálnych hasičov z OR HaZZ Trenčín, ukážky zásahovej činnosti s historickou technikou. Pre deti boli pripravené rôzne hry a súťaže.

V kultúrnom programe vystúpila dychová hudba Ministerstva vnútra SR a mažoretky s dychovou hudbou Nová Dubnica.

Popoludní zasadalo aj Republikové valné zhromaždenie, na ktorom sa okrem iného volil nový prezident DPO SR a generálny sekretár.

Územnú organizáciu DPO SR v Revúcej na tejto slávnosti zastupovali dobrovoľní hasiči z Jelšavy a Muráňa.

Bolo to dôstojné pripomenutia si tejto historickej udalosti.

 

Gabriela Jakubecová

 

Čítať 687 krát Naposledy zmenené utorok, 09 august 2022 15:47

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!