sobota, 16 december 2023 22:20

Vianočná koleda v Revúcej s príbehom starého lakomca na Štedrý deň Doporučený

Napísal(a) MG od
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Dňa 14. decembra 2023 sa v divadelnej sále MsKS predstavila revúcka ZUŠ zo svojím tradičným predvianočným programom. Svoje multižánrové predstavenie nazvali Vianočná koleda. Tento raz diváci sledovali časovo zaujímavý príbeh z pera anglického spisovateľa Charlesa Dickensa o mrzutom, lakomom a necitlivom Ebenezerovi Scrooogeovi a jeho náprave po tom, čo ho navštívia traja duchovia na Štedrý deň.

O spisovateľovi Ch. Dickensovi vieme, že žil v rokoch 1812 – 1870 a patrí medzi najpoprednejších reprezentatívnych autorov anglického realizmu. Narodil sa v chudobnej rodine a mal veľmi biedne detstvo, na ktoré spomína prostredníctvom vymyslených postáv v niektorých zo svojich diel.

Vráťme sa na chvíľu do deja spomínaného príbehu, aj keď už je po predstavení. 

Hlavná postava príbehu Ebenezer Scrooge bol úspešný obchodník vlastniaci spolu s Marleyom obchodnú firmu. Scrooge bol starý lakomec, šetril všade tam, kde sa dalo. Svojho zamestnanca vykorisťoval a dával mu malý plat, aj keď mal peňazí dosť. Nedoprial si nič ani pre sebe. Býval v starom dome, neunúval sa ho zrekonštruovať, lebo by ho to stálo peniaze, ľudia ho na prechádzkach nezdravili, lebo ich nezdravil ani on. Myslel si, že všetci ho chcú len okrádať o peniaze, ba dokonca nemal rád ani svojho synovca, ktorý mu na Vianoce prišiel zapriať veľa šťastia a zároveň ho pozvať ku sebe domov na večeru. Synovec ho mal rád, bol to statočný, veselý a dobrotivý mladý muž, ktorý hoc nemal mnoho peňazí, vypomáhal každému. Scrooge ho poslal k čertu, rovnako ako aj muža vyberajúceho peniaze pre chudobných a nedal mu ani groša. Nekúril v peci, jeho jediný zamestnanec – pisár Bob Cratchit sa musel ohrievať pri jedinej sviečke, ktorá mu zároveň slúžila aj ako zdroj svetla. Spoluvlastník frmy Marley však zomrel. Bol to človek skoro ako Scrooge, boli dobrými partnermi a Marley bol ra vianocna 31atiež výborným obchodníkom. Scrooge mu však zazlieval jeho dobrotivosť. Po jeho smrti zdedil celú Marleyho pozostalosť, bol to jediný človek ktorého mal Scrooge rád. Scrooge zdedil tiež druhú polovicu firmy Marley a Scrooge a naďalej ju viedol a robil obchody. Deň pred Vianocami zatvoril firmu a vyčítal pisárovi, že zajtra nepríde a že chce mať na Vianoce voľno. V noci sa Scroogovi zjavil duch Jacoba Marleyho, ktorý bol obmotaný reťazami, účtovnými knihami a truhlicami, ktoré musel za sebou vláčiť a ten vyčítal Scroogeovi jeho doterajší spôsob života a dal mu možnosť zmeniť ho po príchode ďalších duchov, inak skončí ako on. Prvý duch sa zjavil na druhý deň o jednej hodine nočnej a predstavil sa ako „Duch minulých Vianoc“. Duch ho zobral na miesto jeho rodiska, vrátili sa spolu na miesto jeho školy, vo vidinách taktiež zbadal jeho sestričku Fan, ktorá ho odviedla domov. Nazreli aj do obchodu, kde Scrooge pracoval ako učeň (u pána Fezzwiga) a rozpomínali aj na jeho priateľa Dicka Wilkinsa a na to ako sa všetci na Vianoce veselili. Duch mu ukázal aj jeho starú lásku, pekné dievča z chudobnej rodiny, ktoré ho opustilo pre čoraz skazenejšiu Ebenezerovu povahu, túžbu po zisku a peniazoch. Scrooge bol zhrozený, a duch ho nakoniec odviedol späť domov.

Dej príbehu pokračoval stretnutím Scrooga s ďalšími dvoma duchmi, ktorí mu ukázali ako trávia rôzni ľudia Vianoce v prítomnosti, ale aj jeho budúcnosť, až po hroznú smrť.

Scrooge si po prebudení uvedomil svoje chyby a okamžite vykonal pre neho nezvyčajné veci, aby odčinil všetko zlé z doterajšieho života.

Pred hlavným programom sa uskutočnila vernisáž výtvarných prác žiakov ZUŠ. 

Na záver dodajme, že fotografie z predvianočného programu Vianočná koleda, ktorý pripravili pre divákov ZUŠ a MsKS v Revúcej, sa oplatilo vidieť, vyhotovil Peter Poboček.

 

MG od

 

 

Čítať 254 krát Naposledy zmenené nedeľa, 17 december 2023 11:15

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!