utorok, 12 september 2023 10:03

TROJNÁSOBNÁ SPOMIENKA NA SNP V GEMERI - MALOHONTE * Kultúrny most pre poznanie histórie Doporučený

Napísal(a) J. Genčanský
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Aj v Gemeri-Malohonte sme si pripomenuli výročie mimoriadnej udalosti našich dejín, keď 29. augusta pred 79 rokmi sa slovenský národ hrdo a odvážne postavil proti nemeckému fašizmu. Slávnostnú spomienku sme v tomto roku zorganizovali prvýkrát spoločne v troch mestách – v Tisovci, Hnúšti a v Revúcej.

História zaznamenala, že naše mestá, udalosti a ľudia v nich sa v dejinách spájali pre dobrú vec už mnohokrát. Spoločné boje zvádzali pri zakladaní a budovaní revúckeho Prvého slovenského gymnázia za účasti Tisovčana Štefana Marka Daxnera aj Janka Francisciho z Hnúšte. Rovnako bojovali bok po boku aj v Slovenskom národnom povstaní... A takisto spoločným úsilím sme pripravili tohto roku spomienku na udalosti Povstania v našom regióne v interpretácii Michala Stejskala z Tisovca, Viktora Brádňanského z Hnúšte a Juraja Genčanského z Revúcej.

snp revuica 79 07

Na všetkých troch podujatiach sa zúčastnili delegácie ostatných dvoch miest a všade predniesol príhovor primátor domáceho mesta: v Tisovci Ján Vengrín, Martin Pliešovský v Hnúšti a v Revúcej Július Buchta. V pietnom akte uložili k pamätníkom SNP vence a kvety zástupcov Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, miestnej samosprávy aj iných občianskych združení a záujmových skupín. Vyjadriť vďaku hrdinom mohol každý, kto to urobil úprimne, dôstojne a s úctou. 

viest 27Pamätaj, živý, na rok štyridsiaty štvrtý,
keď odhodlaní na smrť povstali proti fašistickej smrti
synovia verní a holou hruďou zaštítili mať.
To broneli už zore, ktoré rozžal na obzore Stalingrad.“

Od udalostí Slovenského národného povstania uplynuli desaťročia, ale našej i budúcim generáciám sa treba k týmto faktom vracať, aby sme si hrdo a s láskou pripomínali obete, ale i vybudované diela našich predkov – veď dejiny vlastného národa sú tou najlepšou učebnicou.

snp revuca 79 11Takáto pietna spomienková slávnosť bola len malým príspevkom, ako si uctiť tých, ktorí už nie sú medzi nami, ale ktorým vďačíme za našu slobodnú súčasnosť. Nevieme, aké boli ich túžby a sny, ale mali by sme všetci vedieť, kde je v našom bydlisku miesto ich posledného odpočinku a kde v meste stojí pamätník Povstania. Prísť a uctiť si ich pamiatku je našou ľudskou povinnosťou. Bojovali za našu slobodu a mier a riskovali všetko, čo mali, aby sme my nepoznali hlad a hrôzy vojny. Zostáva iba na nás, ako s týmto naložíme...

revuca snp. 79 26„Trojspomienka“ na udalosti spred ôsmich desaťročí v spolupráci troch blízkych miest nadviazala na úspešnú koprodukciu májového divadelného predstavenia v projekte Revúca Mesto kultúry 2022-23. Vtedy sa kultúrne inštitúcie Tisovca, Hnúšte i Revúcej spojili pri naštudovaní úspešnej premiéry hry Sama Tomášika „Svadba pod Kohútom“. Kooperácia všetkých troch miest prostredníctvom „kultúrneho mosta“ sa teraz v auguste potvrdila a keďže vzbudila príjemný pozitívny ohlas, azda tak založila novú tradíciu pre poznávanie histórie v Gemeri-Malohonte.

Juraj Genčanský

MsKS Revúca

 

Čítať 353 krát Naposledy zmenené utorok, 12 september 2023 14:54

Galéria obrázkov

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!