×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/koncert/rak/12
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/koncert/rak/12
streda, 09 september 2015 12:01

Okúzľujúca krása z nití paličkovanej čipky je na Gemeri známa dvesto rokov

Napísal(a) Valéria Munková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

rv cipka 1aPletenie čipiek patrí medzi najstarobylejšie textilné techniky na Slovensku. Región východného Gemera je známy bohatou históriou výroby paličkovanej čipky, ktorá sa na územie dostala takmer pred 200 rokmi. 
Gemerské osvetové stredisko v Rožňave s cieľom udržať a rozvíjať tradíciu gemerskej paličkovanej čipky, vymieňať si skúsenosti s čipkárkami zo Slovenska, Maďarska a Poľska organizuje v dňoch 19. – 20. septembra 2015 už VIII. ročník medzinárodného workshopu paličkovanej čipky pod názvom „Paličkovanie, csipkeverés, koronki“. Tohtoročné podujatie bude o to príťažlivejšie, že sa bude konať v krásnom prostredí Domu tradičnej kultúry Gemera v Rožňave. 

Otvorenie medzinárodného workshopu sa uskutoční dňa 19. septembra 2015 o 9.00 hodine v Dome tradičnej kultúry Gemera. Podujatie je rozdelené na dve časti, a to na odbornú a teoretickú. „Teoretická časť v tomto roku bude zameraná na stredoslovenskú a gemerskú čipku, účastníci nahliadnu aj do tajov prípravy štítnickej čipky“ – uviedla Valéria Munková, referentka Gemerského osvetového strediska. 

Účastníci sa počas programu oboznámia s dielami mladej talentovanej študentky Julianny Máté, ktorá sa zaoberá tvorbou

štítnickej čipky, ktorej techniku si osvojila podľa brožúry z roku 1907. Budúca návrhárka štítnickú čipku aplikuje do súčasnej módnej tvorby. V novembri roku 2014 sa Julianna Máté stala absolútnou víťazkou súťaže „TUDOK“, slovenského kola medzinárodnej vedeckej konferencie mladých talentov. 

Skúsená, dlhoročná paličkárka Lýdia Dejlová z Banskej Bystrice účastníkov zavedie do tajov stredoslovenskej paličkovanej čipky. Táto profesionálna čipkárka sa paličkovanej čipke venuje už 40 rokov a je autorkou knihy Čipka z banskobystrického regiónu, z ktorej možno čerpať mnoho inšpirácií k tvorbe vzorov paličkovanej čipky.

rv cipka 1Malebná obec Rejdová, ktorá sa rozprestiera v juhovýchodnej časti Slovenského Rudohoria je charakteristická svojou ľudovou kultúrou – ľudovými zvykmi, tradíciami, krojmi, tancami a hlavne remeslami – medzi nimi i paličkovanou čipkou. Získané skúsenosti a dokumenty prítomným priblíži Ing. Ondrej Kračún, autor knihy Remeselníci z Rejdovej. Akýmsi protipólom k obsahu knihy, ktorá sa zaoberá históriou remesiel, sú krátke dokumentárne filmy z tvorby Emila Gallíka. Mladý kameraman v nich zachytáva portréty čipkárky a kováča, ktorí žijú a tvoria v našom regióne.

Počas konania medzinárodného podujatia široká odborná aj laická verejnosť môžu navštíviť medzinárodnú výstavu paličkovanej čipky, kde nebudú chýbať jemné práce čipkárok z Maďarska, prekrásne dečky z Poľska, paličkované diela slovenských čipkárok a od domácich čipkárok „ inšpirácie z gemerských čepcov“. V tomto roku sme sa rozhodli rozšíriť výstavu o ďalšiu remeselnícku techniku. Popri dielach paličkovanej čipky budú vystavené drevené sochy, reliéfy od sochárky Magdalény Palencsárovej z Čečejoviec, ktorá je hrdá na to, že navštevovala ateliér známeho košického umelca Vojtecha Löfflera.

Organizátorom podujatia je Gemerské osvetové stredisko v Rožňave. Podujatie sa koná s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky v Bratislave.
„Všetci ste srdečne vítaní v Dome tradičnej kultúry Gemera na Betliarskej č. 8 v Rožňave a kto dňa 19. 9. v čase od 9.00 do 19.00 hod. a 20. 9. 2015 v čase od 9.00 do 12.00 hod. navštívi tento kultúrny stánok, spozná krásu a rôznorodosť paličkovanej čipky“ – dodala Valéria Munková.
Bc. Valéria Munková

Čítať 1855 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:34

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!