pondelok, 01 apríl 2013 16:38

Stiahli ste si zdigitalizované Dobšinského rozprávky už aj vy? Doporučený

Napísal(a)
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Historické vydanie rozprávok Pavla Dobšinského Slovenské povestiPotešila nás v týchto dňoch správa, že na webstránke Slovenskej národnej knižnice sa od piatku 15. marca 2013 nachádzajú štyri zbierky nášho slávneho rodáka Pavla Dobšinského - Prostonárodnie obyčaje, povery a hry slovenské, 1880; Prostonárodné Slovenské Povesti (Sošit 2.), 1928; Prostonárodné Slovenské Povesti (Sošit 1.), 1919 a Prostonárodnie Slovenské Povesti (Sošit 5.), 1906. Nájsť sa dajú na internetovej adrese - http://dikda.eu/slovenske-rozpravky-na-stiahnutie/.

Rozprávky SNK sprístupnila k 185. výročiu narodenia najvýznamnejšieho zberateľa slovenskej ľudovej slovesnosti Pavla Dobšinského, ktoré sme si pripomenuli 16. marca aj v jeho rodisku – v Slavošovciach. Zdigitalizované historické vydania Dobšinského rozprávok, na ktoré sa už nevzťahuje autorskoprávna ochrana, ide o tzv. voľné diela, sú prvou konkrétnou ukážkou digitalizácie v SNK.
Zverejnenie zdigitalizovaných zbierok rozprávok Pavla Dobšinského Slovenskou národnou knižnicou (SNK) vyvolalo obrovský záujem verejnosti. Návštevnosť webstránky http://www.snk.sk, respektíve http://www.dikda.sk vzrástla 18. marca po vydaní správy o zverejnení rozprávok na stiahnutie z priemerných 18 až 19 návštev na vyše 1 300 návštev. V deň vydania tlačovej správy o možnosti sťahovania zdigitalizovaných Dobšinského rozprávok v pondelok 18. marca zaznamenali na webovej stránke národnej knižnice 1 383 návštev. Z toho unikátnych návštevníkov bolo 1 342. Pre porovnanie, týždeň predtým od 11. marca do 17. marca bolo na webe SNK 125 návštev, čo je denne v priemere 17,86 návštev.
Rozprávky si okrem používateľov zo Slovenska (87%) sťahovali aj používatelia z USA, Českej republiky, Veľkej Británie, Kanady, Nemecka, Francúzska, Talianska, Belgicka, Nórska, Rakúska, Švajčiarska, Srbska, Poľska, Mexika a Austrálie.
Zaujímavosťou boli zaznamenané návštevy z Brazílie, zo Saudskej Arábie a z Kolumbie. Pritom používatelia vstupovali na webstránku SNK zo všetkých typov zariadení, z počítačov, mobilných telefónov aj tabletov.
MG

 

{jcomments on}

 

Čítať 2592 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:49

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!