streda, 12 október 2016 21:31

Výročný október v kine Apollo

Napísal(a) Anežka Kleinová
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Kino Apollo zriadené v Dome tradičnej kultúry Gemera v Rožňave zavŕšilo rok svojej existencie. Za obdobie od otvorenia si stihlo získať pravidelných a verných divákov, ktorým ponúklo vo svojom programe takmer stovku filmov všetkých žánrov. Do ďalšieho roka vstupuje návštevníkmi obľúbenou rodinnou nedeľou 16. 10. 2016 o 16.00 s dobrodružným animovaným príbehom Robinsona Crusoe, ktorý spolu so svojimi zvieracími kamarátmi poteší a zabaví malých aj veľkých.

Retro premietanie vo štvrtok 20. októbra 2016 od 19.00 bude pripomienkou 40. výročia vzniku filmového klubu Gemerfilm, zameraného na filmovú tvorbu. Práve na túto filmársku tradíciu nadviazalo Gemerské osvetové stredisko (GOS) v Rožňave pri zriadení kina. Z bohatého archívu sú však do programu zaradené aj omnoho staršie zdigitalizované snímky zo 60-tych rokov, odkedy v regióne pôsobili filmári jednotlivci. Nebudú chýbať fotografie a materiály pripomínajúce toto obdobie, ale retro atmosféru podčiarknu aj originálne filmové plagáty zo 70-tych a 80-tych rokov, pochádzajúce zo súkromnej zbierky filmového fanúšika Rožňavčana Petra Benediktyho, ktoré budú vystavené do 4. novembra 2016.

Amatérsky filmový klub Gemerfilm založili miestni filmoví nadšenci v septembri 1976 pri Okresnom osvetovom stredisku v Rožňave. Počas jeho existencie sa v klube vystriedalo niekoľko generácií úspešných filmárov, ktorí nakrútili množstvo hodnotných dokumentov a reportáží z regionálneho diania, ako aj hrané a animované snímky, mnohokrát ocenené na súťažiach a festivaloch celoštátnej a medzinárodnej úrovne. Gemerfilm bol vždy nositeľom technického pokroku v oblasti filmu, následne videa a neskôr aj digitálnych médií v rámci regiónu. Nechýbal ani pri začiatkoch vysielania mestskej káblovej televízie v Rožňave v 90-tych rokoch.

Program kina bude pokračovať v nedeľu 23. 10. 2016 od 19.00 klubovým filmom Mustang, ktorý je príbehom emancipácie a silnou ženskou výpoveďou o súčasnom Turecku, o neľahkom hľadaní slobody v prostredí konzervatívneho vidieka.

Koniec októbra je určený fanúšikom prichádzajúceho zimného obdobia. Obdivovateľov našich veľhôr tradične vo štvrtok (27.10.) od 19.00 poteší nový film nášho najznámejšieho a najúspešnejšieho dokumentaristu Pavla Barabáša Sloboda pod nákladom a v piatok (28.10.) od 18.00 prívalmi snehu, ľadu, športových zážitkov a adrenalínu na tému nadviaže medzinárodný festival dokumentárnych filmov Snow Film Fest.
Projekt kina Apollo finančne podporil Audiovizuálny fond a Košický samosprávny kraj.
Anežka Kleinová

 

Čítať 1813 krát Naposledy zmenené štvrtok, 13 október 2016 13:48

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!