štvrtok, 24 august 2017 18:32

Nekrológ za bystränským rodákom Ondrejom Davidom

Napísal(a) Ondrej Doboš
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Keď vám príde poštou domov parte, znamená to, že vám niekto blízky, priateľ či kamarát opustil tento svet a navždy sa chce s vami aspoň takýmto spôsobom rozlúčiť. Postarali sa o to jeho najbližší, ale to nič na tom nemení, že každého z nás takáto správa poznačí a spôsobí nemálo smútku, či aj niečo viac.
Tak ako mňa, keď som otvoril zo schránky obálku, v ktorej bolo to spomínané parte a v ňom text:S bolesťou v srdci oznamujeme všetkým príbuzným, priateľom a známym, že nás

dňa 22. augusta 2017 náhle navždy opustil vo veku 78 môj milovaný manžel, náš drahý otec, dedko, brat, svokor, švagor a ujo JUDr. Ondrej David. Posledná rozlúčka s naším zosnulým bude dňa 26. augusta 2017 o 11.00 hod. v Dome smútku v Poprade - Veľkej.

Fotografia, aj keď ste sa dlhšie navzájom nevideli, vám už iba potvrdí, že ide o človeka, ktorého ste dobre poznali, a o to viac je vám ľúto, že jeho životná cesta dospela do cieľa. A nedá vám, aby ste si nepripomenuli, že iba prednedávnom ste boli s ním v kontakte a veľmi rád sa s vami porozprával. Najmä, keď ste boli jeho rodákom. Rožňavské Bystré, kde sa narodil, mal veľmi rád. I ľudí, ktorí žili s ním a tvorili spoločne rodinu tejto bývalej baníckej obce. Pochádzal z nie veľmi bohatej rodiny. Preto ako najstarší z detí musel prežívať prvé starosti súvisiace s obživou a starosťami okolo hospodárstva. Svoje spomienky, už keď žil mimo obce a za svojimi povinnosťami prešiel východné Slovensko, aby nakoniec dožil v Poprade, napísal veľmi reálne a mne to nie raz dával vedieť hoci len po telefóne, ako to vlastne v našej dedine bolo, keď on rástol, až kým sa neodsťahoval za prácou a diaľkovo aj nadobudol právnické vzdelanie. Áno, aj on mal ťažké chvíle, ktoré súviseli s nečakaným skonom jednej z dcér. Silný človek sa len tak ľahko nevzdáva a stále hľadá spôsoby, ako to všetko ťažké a zlé prekonať. A on bol naozaj taký. Už od detstva sa musel vysporiadať z neprajnosťou osudu. Nerád spomínal na to, ale o každom svojom prípade sa vedel tak po našom, ľudsky porozprávať. Vždy ochotne vedel vysvetliť niektoré úseky diania v dedine, ktoré si nie každý pamätal. Vždy bol ku každému kamarátsky či priateľský. Po celý svoj život si zachoval sociálne cítenie i konanie.

V Rožňavskom Bystrom zaznela z obecného rozhlasu smutná melódia doplnená týmto smutným oznamom. Mnohí občania tejto malej obce sa v duchu lúčili s naším rodákom Ondrejom Davidom (30. 12. 1938 Rožňavské Bystré – 22. 8. 2017 Poprad). Odišiel nečakane, a o to bolestnejšie.
Nech Ti je zem slovenská ľahká, Ondrej!

 

Čítať 1967 krát Naposledy zmenené sobota, 26 august 2017 13:54
Viac z tejto kategórie: Za pánom doktorom Antonom Tokárom »

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!