piatok, 08 september 2017 17:54

Náš Gemer podobné mlyny nepozná

Napísal(a) od + Poboček
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Súčasné dianie súvisiace so zamestnaním, ale aj inými záujmami, vytvára aj pre Gemerčanov množstvo príležitostí ako lepšie spoznať nielen náš región, ale aj našu krajinu. Všímať si okolie, v ktorom sa nachádzame a stále získavať nové informácie, alebo na vlastné oči poznať doteraz neznáme, je dobrou vlastnosťou aj pre pána Petra Pobočeka. Každý jeho krok je sprevádzaný fotoaparátom alebo videokamerou, s cieľom zaznamenať pre neho doteraz nepoznané a podeliť sa s tým i so svojím okolím.

V letných dňoch jeho cesta z Revúcej častejšie viedla na južné Slovensko. Mala aj prečo, veď tam žijú jeho deti. Pri jednej takej návšteve sa popozeral po okolí a prostredníctvom objektívu zaznamenal dve zaujímavosti.
Zistil, že neďaleko od miesta pobytu sa nachádzajú dve zaujímavé technické pamiatky. Obidve sa týkajú vodných mlynov. Jeden našiel v Tomášikove a druhý v Dunajskom Klátove. Ak ste tam ešte neboli, zoznámte sa s nimi prostredníctvom jeho fotografií, ktoré mi v týchto dňoch poslal. Prvý menovaný mlyn v Tomášikove je vodný mlyn, ktorý je na Slovensku jedným z mála zachovaných kolových mlynov so spodným náhonom. Nachádza sa pri sútoku Malého Dunaja so Suchým potokom v lužných lesoch. Postavil ho ešte v roku 1893 mlynár János Maticza. Bez prestávky vydržal mlyn pracovať až do roku 1940, kedy prešiel poslednou veľkou rekonštrukciou. Potom slúžil až do roku 1960. V roku 1982 bol mlyn obnovený a upravený. Spolu s ostatnými mlynmi na Malom Dunaji patrí medzi expozície Vlastivedného múzea v Galante.

Medzi kultúrne technické pamiatky tohto regiónu patrí aj vodný mlyn v Dunajskom Klátove. Nachádza sa na brehu Klátovského ramena Malého Dunaja v katastri obce Dunajský Klátov v okrese Dunajská Streda. Obnovili ho iba vlani, keď prešiel komplexnou úpravou budovy mlyna. Podľa dostupných informácií sa pri tejto práci zrekonštruoval interiér a exteriér a budova dostala novú strechu. Obnovilo sa mlynské koleso, jeho oporná časť a k nemu patriace ozubené koleso. Taktiež boli spevnené brehy, vybudovala sa nová ohrada, prebehla komplexná úprava okolitého terénu.
Na druhom brehu Klátovského ramena bolo vybudované mólo - výhľadňa. Pre verejnosť bol mlyn znovu otvorený 7. mája 2016.

Náš Gemer podobné mlyny nepozná. Iste pochopíte, že jeho krajina má iný ráz a teda aj možnosti využívať vodnú silu iným spôsobom. Aj preto je pre nás zaujímavé všimnúť si prostredie i interiér obidvoch mlynov, čo pre nás sprostredkoval pán Poboček.

MG od

Fotografie Peter Poboček

 

 

 

Čítať 1858 krát Naposledy zmenené nedeľa, 10 september 2017 11:31

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!