štvrtok, 26 október 2017 19:08

Na veľtrhu „SLAVONSKI BANOVAC“ v chorvátskom Pakraci Doporučený

Napísal(a) ORR MsÚ Revúca
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Dňa 21. októbra 2017 sa v partnerskom meste Pakrac v Chorvátsku konal 9. ročník veľtrhu „SLAVONSKI BANOVAC“. Toto podujatie má obrovský význam pre rozvoj cestovného ruchu a domáceho i medzinárodného turizmu, o čom svedčí i účasť konzulky Lindy Karašovej z konzulárneho úseku Veľvyslanectva Slovenskej republiky v Chorvátsku. Počas celého dňa varili  kotlíkové špeciality aj domáci v počte 53 družstiev napr. živnostníci v oblasti služieb, poľnohospodárstva, kaderníčky, autoopravári a pod.

V 20 stánkoch sa predávali regionálne produkty - ovocie, zelenina, šťavy, džemy, údené šunky, koláče so sezónnym ovocím, kvety, záhradnícke potreby, výrobky z dreva, košíky. Prezentovali sa tiež napríklad kvetinárstva, k tomu vyhrávala regionálna kapela a vystupovali súbory rôzneho žánru. Celé námestie hýrilo farbami aj kvôli nádhernej jesennej výzdobe.    

Podujatia sa na pozvanie zúčastnilo takmer 30 novinárov a 3 celoštátne televízie, čím veľtrh dosiahol nadregionálny rozmer.

Mesto Revúca spolu s obcou Jasenová a ďalšími obcami regiónu Dolná Orava prijali pozvanie primátorky mesta Pakrac Anamarije Blažević na tento veľtrh.

V spoločnom stánku sa prezentovali tieto historicky prepojené mestá a obce prostredníctvom gastro špecialít a širokého spektra propagačných materiálov. Nechýbali rôzne druhy syrov, mäsové výrobky, domáce škvarkové pagáče a štrúdle. Z propagačných materiálov to bol turistický sprievodca o Revúcej, pexesá, záložky, pohľadnice a tiež materiály o zaujímavostiach Oravy. Návštevníci tohto podujatia mohli ochutnať Gemer i Oravu nielen prostredníctvom chuťových pohárikov a obrazových materiálov v slovenskom a anglickom jazyku, ale i vďaka folklórnemu vystúpeniu - spevu a hre na heligónke v podaní starostov z Oravy. Záujem zo strany Pakračanov bol veľmi intenzívny, o čom svedčí i fakt, že dobroty a materiály zo stánku mizli ako huby po daždi.

Toto pozvanie malo pre všetkých ešte jeden veľký význam, nakoľko v tomto roku uplynulo už 11 rokov od podpísania Zmluvy o spolupráci s mestami, kde sa narodil, žil, pracoval a tvoril slovenský spisovateľ Martin Kukučín. Sú to slovenské mestá Revúca, Jasenová, Kláštor pod Znievom a chorvátsky Lipik, Pakrac a Selca.

Zúčastnené strany skonštatovali prínos historického prepojenia miest a vyjadrili presvedčenie o význame vzájomných vzťahov vo všetkých oblastiach aj v súčasnosti. Bolo nám cťou reprezentovať naše mesto i Slovensko u priateľov v Chorvátsku.

Text: Oddelenie regionálneho rozvoja MsÚ Revúca

Foto: ORR MsÚ Revúca, MsL Revúca

 

 

Čítať 1746 krát Naposledy zmenené štvrtok, 26 október 2017 19:31

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!