pondelok, 26 november 2018 14:08

V Rožňave otvorili Tajomstvo medovníkového srdca s dielňou rodiny Lefterovcov Doporučený

Napísal(a) Erika Hermélyi Gecelovská
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Banícke múzeum v Rožňave a Východoslovenské múzeum v Košiciach, kultúrne zariadenia Košického samosprávneho kraja, otvorili vo štvrtok 22. novembra 2018 v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave výstavu Tajomstvo medovníkového srdca. Na úvod vernisáže riaditeľ Baníckeho múzea v Rožňave Pavol Lackanič privítal všetkých návštevníkov. Prítomným sa následne prihovorili Martin Jarinkovič a Ľudmila Mitrová z Východoslovenského múzea v Košiciach, ako aj Sylvia Holečková z Baníckeho múzea v Rožňave. Po odznení tónov Detskej ľudovej hudby Lúčka zo ZUŠ v Rožňave sa už záujemcovia mohli kochať pohľadom na medovnikárske umenie. Autorka výstavy a etnografka, Ľudmila Mitrová, najzvedavejších návštevníkov ochotne previedla celou výstavou, predstavila medovnikársku dielňu rodiny Lefterovcov

a opísala im vývoj medovníkov a medovnikárskych foriem. Banícke múzeum v Rožňave prispelo zo svojich zbierok medovnikárskymi formami, pečatidlom a výučným listom cechu medovnikárov a voskolejárov, ktoré tvoria súčasť výstavy. Jej ďalšou časťou sú ukážky súčasnej medovnikárskej výroby z produkcie od firiem Medulienka a Lada Kreatív.

Na výstavu nadväzujú aj tematické sprievodné podujatia – vianočné tvorivé dielne, ktoré sa uskutočnia 28. novembra a 12. decembra 2018. Samotná výstava potrvá až do 18. januára 2019.

Erika Hermélyi Gecelovská

 

Čítať 3387 krát Naposledy zmenené pondelok, 26 november 2018 14:48

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!