utorok, 01 október 2019 11:43

Takýmto akciám tlieskam... Doporučený

Napísal(a) Ľudovít Šomšák
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)
Zvonica v miestnej časti Malá Poloma. Zvonica v miestnej časti Malá Poloma. Foto: gemerskapoloma.sk

Zaujímavé informácie o zaniknutých kostoloch, vedľajších sakrálnych stavbách v obciach Veľká Poloma a Malá Poloma (dnes Gemerská Poloma) a málo známej kaplnke v Betliari, podal vo svojej prednáške Samuel Sebastián Očkaík, študent 2. ročníka Gymnázia sv. Tomáša Akvinského v Košiciach, o. i. víťaza celoslovenskej dejepisnej olympiády za rok 2019. Prednáška bola prínosom v poznávaní miestnej histórie, ktorú žili a vytvárali naši predkovia. Svojím spôsobom bola splátkou za dlh, ktorý máme voči vlastnej histórii a všeobecnej kultúrnosti. Je sympatické a symbolické, že tento dlh začal splácať príslušník mladej generácie. Nadobudol som presvedčenie, že jeho vnútorná zanietenosť k histórii dáva nádej, že v splácaní dlhu bude úspešne pokračovať. Držím mu palce.

Pozornosť a uznanie si zaslúžia nielen zistené skutočnosti, ale aj ich cieľavedomá, systémová prezentácia s využitím premietaných textov, obrazov, zvuku (zvony) a tiež využívaním elektronického ukazovátka. Rozpaky vyvolala len skromná návšteva – 40 osôb, drvivá väčšina žien. Vďaka vám, že ste prišli a prejavili záujem.

To je práve to, čo dnes potrebujeme. Viac úcty k vlastnej histórii, k sebe samým. S trochou nadnesenia konštatujem, že rozšírenie znalostí a ich osvojenie si, robí z nás lepších, kultúrnejších, tolerantnejších ľudí, dokonca nám to pomáha úspešnejšie zvládať problémy nášho súčasného osobného a rodinného života.

Prednáška sa uskutočnila 28. 9. 2019 večer v sále Kultúrneho domu v Gemerskej Polome.

Ľudovít Šomšák

 

Čítať 1248 krát Naposledy zmenené piatok, 04 október 2019 12:45

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!