streda, 02 september 2020 18:13

V gemerskej obci Pača krstili prvé CD-čko folklórnej skupiny Bučina Doporučený

Napísal(a) D. Sústriková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Deň 14.8.2020 – pre niekoho obyčajný piatkový večer. Pre členky folklórnej skupiny BUČINA z Pače deň nezabudnuteľný a dlho očakávaný. Ešte v októbri 2019 pri príležitosti 10. výročia vzniku folklórnej skupiny natočili jej členky prvý CD nosič s pačanskými pesničkami. Prvý termín krstu prekazil COVID-19, no na druhý pokus to vyšlo nad očakávanie.
V kultúrnom dome v Pači sa zišli v hojnom počte obyvatelia obce, ale aj rodáci a priaznivci folklóru z blízkeho okolia. Programom sprevádzala Ing. Dana Lacková, ktorá sa tejto neľahkej úlohy zhostila veľmi dobre, čím prispela k hladkému a dynamickému priebehu celého večera. V rámci programu vedúca folklórnej skupiny Mgr. Dana Sústriková vo svojom príhovore priblížila prítomným neľahké začiatky založenia tohto folklórneho zoskupenia. Vyzdvihla pomoc obecného zastupiteľstva, ale hlavne starostu obce Ladislava Zagibu, ktorý od začiatku činnosti FSk podporoval a podporuje. On sa stal aj hrdým „krstným otcom“ a CD nosič uviedol do života krištáľovo čistou vodou z Bučiny – časti chotára v ktorom vyviera pačanský potok.

Poďakovala sa sponzorom, ktorí prispeli finančnou čiastkou, ale aj tým, ktorí priložili ruky k dielu a vďaka nim bude zachované kultúrne dedičstvo obce pre ďalšie generácie.

V programe vystúpili členky skupiny so scénickým programom „Veš’urki“ a „Na jurmark“, odprezentovali piesne z vydaného CD nosiča, pri ktorých ich sprevádzala Ľudová hudba Ondreja Hlaváča. Primáš muziky Ing. Ondrej Hlaváč sa výborne zhostil hudobnej réžie a dramaturgiu zastrešila Mgr. Mária Hlaváčová. Obom, ale samozrejme aj celej kapele patrí obrovská vďaka za prístup a cenné rady pri nahrávaní. Zvukovým majstrom bol Ing. Gejza Toperczer, ktorému patrí veľká vďaka za trpezlivosť pri nahrávaní počas oboch pracovných dní. Na záver programu vystúpila mužská spevácka skupina z Gočova.

Po skončení programu nasledovala ľudová veselica, ktorá dala za vydareným podujatím bodku spokojnosti tak usporiadateľov ako aj hostí, ktorí si s chuťou zatancovali a zaspievali do skorého rána.

Mgr. Dana Sústriková

 

 

Čítať 1056 krát Naposledy zmenené streda, 02 september 2020 19:09

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!