streda, 12 máj 2021 16:31

Knižnica a podujatia v on-line priestore Doporučený

Napísal(a) Tatiana Bachňáková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

(Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave – tlačová správa) – Druhá vlna pandémie ochorenia COVID-19 a obmedzenia proti šíreniu mali negatívne dopady aj na sektor kultúry. Z dôvodu ochrany zdravia bola prevádzka kultúrnych zariadení, vrátane knižníc, obmedzená a od 19.12.2020 do odvolania pre verejnosť zatvorená.

Podujatia v roku 2021 sa začali pripravovať, ale bez priamej účasti divákov v našich priestoroch. Presun do on-line prostredia síce nenahradí živý kontakt čitateľa s jeho obľúbeným autorom, avšak je aspoň čiastočnou náhradou pre tých, ktorí na kultúru nezanevreli.
Napriek pretrvávaniu „zatvorených dverí“ pre verejnosť sme spracovávali nové knihy na jednotlivých úsekoch knižnice a následne sme prostredníctvom sociálnych sietí ponúkali novinky pre všetky vekové kategórie. V nádeji, že knižnice sa budú čoskoro otvárať, sme pripravovali „výdajné okienko“ a možnosť vrátenia a objednania kníh.

Na jednotlivých úsekoch sme pripravovali nové on-line podujatia. „Knihy v čase epidémií“ – album s knižnými bestsellermi na tému epidémia a ľudstvo si našiel svojich stálych návštevníkov. Kvíz „Spoznávame našich predkov“, ako aj cyklus „My z Gemera“ mali veľký úspech, a tak sme rozbehli druhé kolo.

Propagácia menej známych, ale o to hodnotnejších kníh od slovenských i svetových autorov pokračuje pod názvom „Knihy pre hodnotnejší život“, taktiež pokračuje úspešný zábavno-poučný kvíz „Akademik Jur Hronec“.

V živote človeka má hudba nezastupiteľné miesto a nebudeme tvrdiť nič nové, ak povieme, že dokáže človeku pomôcť najmä po psychickej stránke. Určité tipy na posluch oddychovej hudby priniesol album „Pohladí dušu, upokojí nervy“.

Pre deti sme pripravili zábavný kvíz s názvom „Ako sa volám?“ Vybrali sme krátke časti známych rozprávok, ktoré sme nahovorili do úryvkov, a počas piatich dní mohli súťažiaci hádať, z akej rozprávky bola ukážka.

V dnešnej dobe sa do popredia dostáva ekológia, záchrana života na planéte Zem (a teda aj naša vlastná záchrana). „Eko-viny“ sa venujú životnému prostrediu a v každom príspevku sa na niečo konkrétne z danej oblasti zameriavajú. V albume Zaujímavosti z políc v knižnici – "Zem kričí o pomoc" postupne nájdete tituly kníh, ktoré sú na danú tému k dispozícii v knižnici.

Pracovníčky úseku pre deti a mládež nahovorili rozprávky na dobré ráno, natočili krátke videá „Knižnica rukami“, vyhodnotili výtvarnú súťaž ,,Aké dlhé má Pipi pančuchy?".

Nová séria otázok 5. ročníka literárno-vedomostnej súťaže, zo širokej ponuky najnovších slovenských, ale aj svetových knižných titulov, už čaká na súťažiacich pod názvom „Perly poznania“.

O vegánstvo sa zaujíma čoraz viac ľudí. V albume „Slovegán“ sa venujeme slovenskej kuchyni s obľúbenými tradičnými receptami.

Divadlo ACTORES a Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave sa spojili, aby sa stali súčasťou spoločného on-line podujatia Asociácie kultúrnych inštitúcií Slovenska (AKIS) – „Ave, liber! alebo 12x pútavo o knihách“. V rozhovore nielen o knihách či divadle sme v Rožňave vyspovedali úspešnú detskú spisovateľku Gabrielu Futovú, ktorá má na svojom konte viac ako dve desiatky krásnych detských kníh.

V týchto náročných časoch je humor a odľahčený prístup k životu veľmi dôležitý. Vo videách „Vďaka za smiech!“ približujeme humornú literatúru. 

Divadelné a filmové osobnosti Slovenska, ktoré už nie sú medzi nami, ich bravúrne herecké výkony, ktoré vo svojom povolaní prežívali jednotlivé postavy do najmenšieho detailu, a tým urobili celé dielo jedinečným a dokonalým, sú príkladom aj pre dnešnú generáciu hercov. Ich herecký talent našiel uplatnenie v každom žánri, a tak niektorých spomenieme v albume "Aj dnes sú pre nás veľkým vzorom".

Prinášame vám aj „Literárne pikošky“ – čo ste možno ani netušili – zaujímavosti o autoroch, literárnych dielach, literárne predlohy úspešných filmov.

Literárne kluby združujú po celom Slovensku všetky generácie ľudí, ktorých zaujíma literatúra, poézia, a najmä chcú aj sami tvoriť a hľadajú inšpiráciu a pomoc. Knižnica je ideálnym miestom na stretnutia takýchto komunít. V marci tohto roku sme vyhlásili súťaž o naj logo pre literárny klub NOVÉ LITOKRUHY. V albume „Súťaž o naj logo literárneho klubu“ si predstavíme jednotlivé návrhy.

Od 29. marca 2021 knižnica opätovne spustila svoju činnosť. Čitateľom sme umožnili vrátenie vypožičaných kníh a prevzatie nových na základe dopredu zaslanej objednávky a „cez okienko“.

Od 3. mája 2021 sme otvorili vnútorné priestory pre širokú verejnosť v obmedzenom režime za dodržiavania všetkých platných protiepidemických opatrení. Vstup do knižnice je možný len s respirátorom FFP2, pri vstupe je nutné použiť dezinfekciu na ruky, v priestoroch budovy dodržiavať odstupy minimálne 2 metre.

To je len krátky prierez našej činnosti od januára do apríla 2021. Viac informácií o všetkých aktivitách nájdete na sociálnej sieti Facebook a na www.kniznica-rv.sk. Na stretnutia s Vami v priestoroch na Lipovej ul. č. 3 a na sídlisku Juh – pobočka na Jovickej ul. č. 66 sa teší kolektív Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave. Stojíme o vašu priazeň, pretože bez vás by naša práca nemala zmysel. Vaše postrehy a nápady sú pre nás inšpiráciou do budúcich dní.

Tatiana Bachňáková

Čítať 782 krát Naposledy zmenené piatok, 14 máj 2021 09:22

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!