štvrtok, 12 máj 2022 14:09

Premeny života * Holokaust na Gemeri Doporučený

Napísal(a) T. Bachňáková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)
(Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave – tlačová správa) Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave, kultúrna organizácia Košického samosprávneho kraja pripravila v rámci projektu „Premeny života“  pre študentov a verejnosť prednášky a výstavu na tému holokaust. Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia www.fpu.sk a je hlavným partnerom projektu. 
Holokaust bol historicky a morálne zlomovou udalosťou, nielen v storočí, ale v celej histórii ľudstva. Na Slovensku do pádu komunistického režimu v novembri 1989 nebol holokaust témou oficiálneho vedeckého, spoločenského, vzdelávacieho ani politického rozhovoru či diskusií. 
„Odsunutie Židov počas II. svetovej vojny bola udalosť, ktorá mala priamy vplyv nielen na osudy odsunutých, z ktorých sa už mnohí nevrátili, ale na celú slovenskú spoločnosť,“ povedala Anna Kešeláková, pracovníčka knižnice. „Tieto skutočnosti sú mementom až do dnešných čias, preto je dôležité, aby sa hlavne mladá generácia oboznámila s týmito historickými udalosťami. A to je vlastne aj hlavným cieľom projektu,“ dodala. 
 
„Život na hrane“ je výstava o holokauste, ktorú poskytol Ústav pamäti národa. Potrvá do 29.6.2022 v priestoroch knižnice. 
 
Prednášky „Multietnický Gemer“ sa zhostí László Kardos, regionálny historik a Pavol Makyna z Ústavu pamäti národa bude  prednášať pod názvom „Odsunutý život“. Pripravený je aj on-line kvíz na sociálnej sieti „Holokaust na Gemeri“
 
V júni sa študenti zúčastnia exkurzie v Košiciach, kde im odborný výklad k tejto téme poskytne Jana Teššerová. „Širiť povedomie o holokauste, ako potomok prvej generácie, je pre mňa poslaním,“ tvrdí Jana Teššerová. Čerpá zo spomienok svojich rodičov, ktorí sa pred deportáciami zachránili vďaka úkrytu u ľudí, ktorí verili, že právo na život sa neurčuje podľa národnosti či vierovyznania. „Predtým, potom a teraz“ – v tomto duchu sa bude niesť prehliadka pamiatok židovskej kultúry v Košiciach pod jej vedením.
 
Komplexné štúdium holokaustu vedie k zamysleniu o zneužívaní moci, o úlohe a zodpovednosti jednotlivcov, organizácií a národov konfrontovaných s porušovaním ľudských práv. Chceme, aby sa hlavne mladá generácia oboznámila s týmito historickými udalosťami. Projekt „Premeny života“ z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia www.fpu.sk a je hlavným partnerom projektu. 
 
 
Tatiana Bachňáková
Čítať 628 krát Naposledy zmenené piatok, 13 máj 2022 09:32

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!