pondelok, 26 september 2022 19:30

Folklórny súbor Haviar pokrstil svoje prvé CD Doporučený

Napísal(a) M. Dudášová
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

V stredu, 14. 9. 2022, sa spoločenská sála mestského úradu v Rožňave zaplnila divákmi a pozvanými hosťami, aby spoločne s Folklórnym súborom Haviar pokrstili ich prvé profilové CD „Ej uznám, uznám“. Tento projekt sa podaril najmä vďaka podpore hlavného partnera projektu, Fondu na podporu umenia.
Hneď na úvod programu sa predstavila Ľudová hudba Haviar spolu s Ľudovou hudbou Háj z Rimavskej Soboty. Potom nasledovalo predstavenie niektorých piesní z CD. Speváci zaspievali piesne ľúbostné, vojenské, v sprievode Ľudovej hudby Ondreja Hlaváča, ale aj accapela, bez hudby.

Približne v polovici programu prebehol samotný krst CD, ktoré pokrstili krstní rodičia, Mgr. Mária Hlaváčová, etnomuzikologička, manažérka kultúry v Gemerskom osvetovom stredisku a v neposlednom rade členka Ľudovej hudby Ondreja Hlaváča a plk. Ing. Oliver Toderiška, náčelník radiačnej, chemickej a biologickej ochrany ozbrojených síl Slovenskej republiky. Krstilo sa trošku netradične, peľovými zrnkami. Ako samotný krstný otec povedal: rv haviar krst 01„Keby neboli na Zemi včielky, nebol by život, nevzniklo by ani toto CD.“ V druhej časti programu zazneli piesne nielen z obce Rožňavské Bystré, ale aj z Rejdovej, piesne, ktoré sa v súbore spievajú viac ako 30 rokov.

Celý krst moderoval herec Mestského divadla ACTORES, Mgr. Róbert Kobezda, DiS. art. Sálou zazneli piesne, ktoré mnohí poznali, známe, menej známe, ale možno pre niektorých aj neznáme. Krstu sa zúčastnili aj tanečníci súboru, ktorí niektoré piesne oživili svojím vystúpením.

rv haviarik krst 011Na záver by sme chceli poďakovať všetkým, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom pričinili, aby CD „Ej uznám, uznám“ uzrelo svetlo sveta. Poďakovanie patrí: 103. práporu radiačnej, chemickej a biologickej ochrany v Rožňave, pplk. Ing. Ondrejovi Iliškovi a nrtm. Petrovi Cilymu; mestu Rožňava, primátorovi Michalovi Domikovi; Domu Matice slovenskej v Rožňave, Ing. Zlatici Halkovej; starostovi obce Pača, Ladislavovi Zagibovi; starostke obce Rožňavské Bystré, Želmíre Gonosovej; Základnej umeleckej škole v Rožňave, Mgr. Monike Kerekešovej, DiS. art.; Mgr. Márii Hlaváčovej; nositeľke tradícií, Márii Padlákovej; Gemerskému osvetovému stredisku; Jozefovi Peniaškovi a Lukášovi Ďuránovi; Ing. Malvíne Dudášovej a Igorovi Révaiovi; všetkým členom speváckej zložky súboru a ich rodinným príslušníkom; muzikantom a ďalším, ktorí akoukoľvek formou priložili ruku k dielu. Hlavným partnerom projektu bol Fond na podporu umenia.

Ďakujeme všetkým, že si našli čas a prišli spolu s nami pokrstiť naše prvé profilové CD Folklórneho súboru Haviar „Ej uznám, uznám“.

 

Mgr. Martina Dudášová, vedúca Folklórneho súboru Haviar

Za FOTO ďakujeme: Tatiane Tomkovej, Štefanovi Majerčákovi a Petrovi Podolinskému

 

Čítať 508 krát Naposledy zmenené pondelok, 26 september 2022 22:28

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!