streda, 05 apríl 2023 14:50

Šarlota Bottová Rómski spisovatelia – ako ich vidím ja Doporučený

Napísal(a) Ľ. Pulišová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Gemersko-malohontské múzeum vo svojich priestoroch 12. apríla 2023 o 15.00 hod. sprístupní autorskú výstavu z tvorby výtvarníčky Šarloty Bottovej Rómski spisovatelia – ako ich vidím ja. Výstava potrvá do 31. augusta 2023.

Šarlota Bottová (1989) je mladá talentovaná výtvarníčka pochádzajúca z Rimavskej Bane. V súčasnosti žije a tvorí v Hnúšti. Napriek tomu, že sa výtvarnému umeniu venuje ako samouk, jej diela si vďaka precíznemu prepracovaniu našli mnoho priaznivcov. Keďže nenavštevovala školu s umeleckým zameraním, väčšinu teoretických poznatkov čerpá z odbornej literatúry, internetu a z nadobudnutých skúseností.


Šarlota Bottová sa v rámci výtvarného umenia venuje najmä kresbe portrétov. Namaľovala ich už takmer dvesto, pomerne veľké množstvo na objednávku, no postupne, s rastúcim záujmom verejnosti, aj pre potreby výstav. Svoje diela vystavovala napríklad v Prahe (2016), na výstave amatérskych rómskych umelcov AraArt, v Košiciach (2017), v Hnúšti (2017), v Rimavskej Bani, v Gemersko-malohontskom múzeu v Rimavskej Sobote (2020), v SNM – Múzeu kultúry Rómov na Slovensku v Martine (2022). Pri svojej tvorbe využíva techniku kreslenia grafitovými ceruzkami, pastelom, akrylovými farbami, pričom jeden obraz pre ňu znamená hodiny práce. Venuje sa kresleniu známych osobností spoločenského, kultúrneho i politického života z domáceho, či zahraničného prostredia, no i bežných ľudí zo svojho okolia. Jej cieľom je na portréte zachytiť emócie a zároveň čo najvernejšie zobraziť podobu osobnosti. Viaceré jej práce boli uverejnené na titulnej strane kultúrno-spoločenských novín Rómov na Slovensku Romano nevo ľil.

V roku 2022, vďaka štipendiu Fondu na podporu kultúry národnostných menšín, vytvorila maľby na plátne – veľkorozmerné portréty prezentujúce desiatich známych rómskych spisovateľov a spisovateľky: Zdenka Mahajová, Jozef Ravasz, Zlatica Rusová, Tera Fabiánová, PhDr. Vladimír Oláh, Elena Lacková, Dezider Banga, Ján Šandor, Ľudovít Didi, Eva Plešková.

 

Mgr. Ľudmila Pulišová
etnologička múzea

 

Čítať 667 krát Naposledy zmenené streda, 05 apríl 2023 17:40

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!