streda, 06 september 2023 18:03

Meyke: Gemerská tradícia v móde Doporučený

Napísal(a) I. Kerepesi
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Na 19. a 20. september 2023 si Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote pripravilo farebné podujatie v znamení módy a tradícií. Módna návrhárka Melinda Molnár-Madarász sa po minuloročnej výstave „Tradícia v móde“ vracia so svojou novou kolekciou inšpirovanou gemerskou výšivkou. Dňa 19. septembra (v utorok) sa uskutoční vernisáž výstavy „Gemerská tradícia v móde” vo forme módnej prehliadky v spolupráci s Gemersko-malohontským osvetovým strediskom (GMOS) v Rimavskej Sobote, v novej spoločenskej sále inštitúcie. Na ďalší deň, 20. septembra (v stredu), bude usporiadaný tvorivý výtvarný workshop s módnou návrhárkou Melindou Molnár-Madarász, pod názvom „Základy módneho návrhárstva” v priestoroch GMM. Obe podujatia sa uskutočnia v rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva, kde sa odprezentuje nehmotné kultúrne dedičstvo Gemera-Malohontu, živá tradícia výšivkárstva. Výstava vznikla v spolupráci s Gömöri Népfőiskolai Egyesület (Združením gemerskej ľudovej vysokej školy) v Putnoku, s Ministerstvom pôdohospodárstva Maďarska a štipendijného programu nadácie Réka Darida Foundation v New Yorku.

2023 09 19 jpg plagát 1Melinda “Meyke“ Molnár-Madarász vytvára originálne odevy a módne doplnky pre súčasnú modernú ženu. Jej cieľom je zachovať hodnoty a tradície prostredníctvom moderného štýlu. Meyke vo svojej tvorbe, ako módna dizajnérka, využíva rozmanitosť tradičných prvkov a motívov maďarského ľudového umenia, ktoré pochádzajú z rôznych regiónov historického Uhorska. 

Odevy podľa návrhov Melindy Molnár-Madarász sa objavili na všetkých domácich a zahraničných módnych prehliadkach Folktrend Fashion Show. So svojimi kolekciami reprezentovala Maďarsko na Hungarian Heritage Festival vo Washingtone, potom v New Yorku a v Berlíne.

Jej módne návrhy verejnosť už mohla obdivovať minulý rok na výstave „MEYKE: Tradícia v móde – Hagyomány a divatban“ v priestoroch Gemersko-malohontského múzea. Teraz sa k nám vráti s novou kolekciou, ktorej kúsky navrhla na základe tradičných ľudových motívov Gemera, v ktorých preberá nielen dekoratívne umenie starých ľudových krojov, ale aj ich štruktúru, jedinečnosť a hodnotu. Kolekcia pozostáva zo 14 šiat, ktoré sa vyznačujú zdržanlivou farebnosťou, čistými, ženskými tvarmi a ľudovým remeslom. Kolekcia bola navrhnutá tak, aby širšiemu svetu ukázala motívy bielej, ručne viazanej výšivky a motívy a formy odevov, ktoré sa nachádzajú v Gemersko-malohontskom múzeu v Rimavskej Sobote. Kolekcia pripomína vzdušnú viacvrstvovosť gemerských odevov, „čierno-biele“ staré fotografie v odtieňoch sivej a klasickú čistotu a rôznorodosť bielej, uzlíkovej výšivky Gemera. Výstava upriami pozornosť na tradíciu gemerskej výšivky a výšivkárstva, ktorá sa odprezentuje na módnych návrhoch Melindy Molnár-Madarász.

 

Mgr. Igor Kerepesi (historik GMM)

 

Čítať 309 krát Naposledy zmenené štvrtok, 07 september 2023 09:54

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!