×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/aae
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/aae
streda, 25 august 2010 17:01

ARS ANTIQUA EUROPAE IN VIA GOTHICA v dvoch štátoch a troch okresoch Doporučený

Napísal(a) Božena Miháliková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Ars Antiqua Europae In Via Gothica je podujatie, ktorého myšlienka napĺňa ideu objavovania a oživovania historickej hudby zašlých čias a jej sprostredkovanie a aktuálne priblíženie súčasnému poslucháčovi. Realizuje sa pod záštitou predsedu Košického samosprávneho kraja JUDr. Zdenka Trebuľu  v rámci Dní Európskeho kultúrneho dedičstva, Svetového dňa cestovného ruchu a Roku kresťanskej kultúry, v dvoch štátoch (SK, HU) a troch okresoch (Rožňava, Spišská Nová Ves, Košice).
Okrem významného umeleckého prínosu napĺňa aj zámery stratégie

rozvoja cestovného ruchu KSK so zameraním na propagáciu a oživenie slávnej Gotickej cesty, na ktorej sa prehliadka realizuje. Na koncertoch sa stretávajú umelci, ktorí sa venujú starej hudbe, amatéri, ktorým tento žáner učaroval, ale aj odborná a laická verejnosť.
Koncepčné a programové gestorstvo tomuto podujatiu poskytlo Gemerské osvetové stredisko v Rožňave, ktoré je zároveň aj hlavným organizátorom podujatia v spolupráci s partnerskými regionálnymi osvetovými strediskami KSK v Spišskej Novej Vsi a  Moldave nad Bodvou. Do tímu spolupracovníkov opäť vstupujú aj jednotlivé obce kde sa prehliadka realizuje, ale aj kultúrne a spoločenské zariadenia či cirkevné  zbory, ako aj zahraničný partner Aggteleki Nemzeti Park (HU). Podujatie je realizované s finančným prispením Ministerstva kultúry Slovenskej republiky.
Plejádu koncertov 9. ročníka  medzinárodnému festivalu historickej hudby európskych regiónov na Gotickej ceste Ars Antiqua Europae In Via Gothica  v piatok v evanjelickom chráme v Štítniku zaháji vokálne teleso SCHOLA GREGORIANA BRATISLAVENSIS, v podaní ktorého zaznejú Gregoriánske spevy z Graduale Triplex a z Bratislavského antifonára.
V sobotu sú pre divákov pripravené tri koncerty. V kaplnke hradu Krásna Hôrka sa divákom predstaví rodák z Gemera ANDREJ ŠTAFURA. Keďže sa venuje starej hudbe juhonemeckej proveniencie, v jeho podaní zaznejú hlavne skladby Johanna Pachelbela. Európsku renesančnú a barokovú hudbu do ranogotického kostola v Čečejovciach prinesie inštrumentálno – vokálny súbor MUSICA DOLCE z Prahy. Perlou festivalu je každoročne večerný koncert v jaskyni Baradla v Aggteleku (HU) v rámci ktorého tento rok zaznejú Vivaldiho – Štyri ročné obdobia  v podaní komorného orchestra BRATISLAVA CLASSIC.
V nedeľu v Kostole Nanebovzatia Panny Márie na Dedinkách,  svoj druhý koncert tejto prehliadky uvedie vokálno – inštrumentálny súbor starej hudby MUSICA DOLCE z Prahy. V odpoludňajších hodinách sa vďaka speváckemu zboru JUBILUS spevom rozozvučí i Katedrála Nanebovzatia Panny Márie v Rožňave. Zbor sa predstaví  skladbami V. Miserachsa či  E. Elgara. Na Spiši v Letohrádku Dardanely sa uskutoční posledný nedeľňajší koncert. Divákom sa predstavia KINGA KATINKA KOLARICS (harfa) a ZSUZSA VÁMOSI-NAGY (flauta) z Maďarska.
Festival už tradične končí v pondelok v Kaštieli Betliar. Plejádu koncertov uzavrú členovia súboru CELLOMANIA – EUGEN PROCHÁCJOZEF PODHORANSKÝ.

Božena Miháliková

PLAGÁT AAE NA ROK 2010
{gallery}kultura/aae{/gallery}

Čítať 2444 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:09

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!