sobota, 07 jún 2014 14:08

Beseda s RNDr. Petrom Jurčovičom, ktorý založil prvú meteorologickú firmu na Slovensku

Napísal(a) Tatiana Bachňáková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

rv jurcovic2014a(Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave – tlačová správa) – Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja privíta na Lipovej ul. č. 3 v spoločenskej miestnosti 11. júna 2014 o 16:30 hod. skúseného slovenského meteorológa RNDr. Petra Jurčoviča. 
RNDr. Peter Jurčovič, známy slovenský meteorológ, absolvoval Prírodovedeckú fakultu Univerzity Komenského na Katedre astronómie, geofyziky a meteorológie. Do Slovenského hydrometeorologického ústavu v Bratislave nastúpil v roku 1976. Pracoval tam 17 rokov. Na televíznych obrazovkách sa objavuje od roku 1977. Počasie nielen pripravoval, ale aj moderoval v televízii i v rozhlase. V roku 1995 založil prvú súkromnú meteorologickú firmu na Slovensku. V súčasnosti zostavuje najmä predpovede pre televíziu JOJ, kde ho vídať v relácii Najlepšie počasie, ale poskytuje predpovede počasia aj letoviskám a zimným strediskám. Vlani získal aj ocenenie pre najlepšieho televízneho moderátora počasia na Slovensku. Pre verejnosť poriada besedy po celom Slovensku, a to pre poslucháčov od základnej školy až po dôchodcov. Venuje sa aj literárnej činnosti.
„Moja prvá kniha vyšla vo

vydavateľstve Marenčin PT v roku 2011 pod názvom Najlepšie počasie v Bratislave. Teraz mám pripravenú druhú knihu o pranostikách, ktorá bude jedinečná svojho druhu“ povedal Peter Jurčovič a pokračuje „Pri predpovedi počasia sa používajú rôzne modely, SHMU uprednostňuje anglický, ja americký. Podľa mojich dlhoročných skúseností je americký o trochu lepší ako anglický. Ja sa nespolieham len na ten jeden model, porovnávam si to aj s ďalšími a máme aj vlastnú licenciu na ďalší model z USA, čiže sme nezávislí od SHMU.“ 

Na počasí je zaujímavé to, že je rozmanité a vlastne sa nikdy neopakuje. Za posledné obdobie sme svedkami mnohých extrémov a to nielen u nás na Slovensku. Väčšinou platí, že najstálejšie počasie je po 20.júli alebo prvé tri augustové týždne. Čas vhodný pre záhradkárov, ale aj dovolenky. Prečo sa donedávna v strednej Európe žilo ako vo vatičke a či extrémy, ktoré sa diali niekde inde „schytáme“ aj my, ako súvisí výrub stromov, či betón a asfalt v našom živote s počasím, prečo El Niňo výrazne ovplyvňuje počasie aj u nás, ako sa predpovedá počasie a či sa vôbec dá vyrátať presne, alebo či sme komplikovaná krajina...to je len pár tém, na ktoré máte možnosť sa dozvedieť odpoveď v stredu 11.júna 2014 od 16:30 hod. v priestoroch Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave na stretnutí so známou osobnosťou z oblasti meteorológie a všetkým, čo s tým súvisí s RNDr. Petrom Jurčovičom. Tešíme sa na Vás! Vstup je voľný.
Tatiana Bachňáková

 

 

Čítať 1819 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:10

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!