×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/aae/12
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/aae/12
streda, 24 apríl 2013 16:29

Hlas Barmy v Rožňave prostredníctvom fotografií a rozprávania Jany Čavojskej Doporučený

Napísal(a) T. Kleinová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V Gemerskom osvetovom stredisku vo štvrtok 25. apríla 2013 od 17.00 v rámci regionálneho festivalu Jeden svet, ktorý organizuje GOS a Gemerfilm v spolupráci s OZ Človek v ohrození, sa predstaví ako hosť Jana Čavojská. Svojimi fotografiami a rozprávaním odprezentuje zážitky z Barmy - krajiny, ktorá v súčasnosti prechádza obrovskými zmenami. Totalitný režim sa postupne uvoľňuje a zavádza niektoré prvky demokracie. Krajina generálov ohlásila uvoľnenie režimu aj vízových

povinností. O prezidentovi Thein Seinovi sa hovorí ako o možnom kandidátovi na Nobelovu cenu za mier. O vodkyni opozície, Aun Schan Su Ťij, zas ako o možnej budúcej prezidentke. Ale vojenská vláda má naďalej ústavou zaistenú štvrtinu kresiel v parlamente. Občianska voja zúri a dediny civilných obyvateľov drancujú vládni vojaci aj povstalci.Ako to v Barme naozaj vyzerá? A čo si o zmenách myslia jej obyvatelia? Ďalšie informácií o tejto krajine odznejú aj vo filme Hlas Barmy.
Jana Čavojská fotografka a novinárka sa vo svojej reportážnej fotografickej tvorbe zameriava na každodenný život bežných ľudí, ich problémy a radosti, dopady rozhodnutí veľkej politiky na tento mikrosvet v rôznych častiach sveta. Jej fotografie sú neštylizovaným a neprikrášľovaným zobrazením skutočnosti.
Vo svojich fotografiách zachytáva ľudí a ich príbehy, situácie v rôznych regiónoch a špecifickú atmosféru týchto miest a udalostí. Za dôležité považuje témy, ktoré približujú život ľudí v rozličných končinách sveta, ich problémy a radosti.
Jej prácu najviac ovplyvnila Afrika, kde fotografuje sociálne, vzdelávacie a zdravotnícke projekty. Spolupracuje s neziskovými organizáciami, medzi inými aj s občianskym združením Človek v ohrození, ktoré poskytujú humanitárnu pomoc v krízových oblastich celého sveta. Za dôležitý považuje súbor fotografií z Južného Sudánu, pretože krajinu navštívila prvýkrát krátko po skončení vojny, ktorá tu trvala takmer päťdesiat rokov. Kvôli zachyteniu otázky kurdskej menšiny navštívila Kurdistan, sledovala spoločenské zmeny na Kaukaze, robila reportáže v Azerbajdžane, Gruzínsku, Číne, Indii, na Haiti a ďalších krajinách. Za srdcový pokladá projekt o živote rumunských Slovákov žijúcich vo svojskom romantickom svete malých hospodárstiev, roztratených v kopcoch.
Spolupracovala s viacerými slovenskými a českými denníkmi a týždenníkmi, napr. Národná obroda, Plus 7 dní, Nota bene, Formát, Slovenka, Respekt, Týden. Za novinárske fotografie získala niekoľko ocenení napr. v súťaži Slovenského syndikátu novinárov, alebo v súťaži Novinárska cena organizovanej Nadáciou otvorenej spoločnosti.
Premietanie dokumentárnych filmov z festivalu Jeden svet prebieha v GOS, Betliarska 8, Rožňava 24. až 26. apríla 2013 od 18.00 hod. Vstup je voľný, program na fb.me/gos.roznava.

 

Čítať 1968 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:18

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!