streda, 09 apríl 2014 20:23

Nerušte ma, čítam! - "Rozprávka je orechovou škrupinkou, v ktorej je uložený život": Milan Rúfus

Napísal(a) Tatiana Bachňáková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave – tlačová správa.) – Pod záštitou primátora mesta Rožňava Pavla Burdigu organizuje Mesto Rožňava a Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, v piatok 11.4.2014 v čase od 10.00 do 13.00 hod. na Námestí baníkov v Rožňave pred malým pódiom čítanie kníh pre deti pod názvom „Nerušte ma, čítam!“. 
Druhý apríl, deň narodenia významného autora rozprávok, dánskeho spisovateľa Hansa Christiana Andersena (2.4.1805 - 4.8.1875) sa považuje za Medzinárodný deň detskej knihy. V náväznosti na tento sviatok sa organizujú Dni detskej knihy, ktoré si v našom meste pripomenieme čítaním kníh pre deti základných škôl, ako aj pre náhodných okoloidúcich. „Deťom, ako aj dospelým chceme pripomenúť, že čítanie je dôležité aj v čase modernej doby, hlavne internetu. Že čítanie je nevyhnutné od útleho detstva pre ďalšie úspechy dieťaťa v živote,“ povedala pracovníčka úseku detskej literatúry knižnice Darina Nogeová a pokračovala „Týmto podujatím sa pokúsime motivovať deti i dospelých, že dôležitou činnosťou v období ranného veku dieťaťa je formovanie pozitívneho vzťahu ku

knihe a čítaniu, k hlasnému čítaniu detí, čo je nevyhnutné pre úspešné zvládnutie učenia sa v škole.“ 
Každé dieťa má svoju obľúbenú hračku, sladkosť a k nim by mala neodmysliteľne patriť aj rozprávková kniha. Pozitívny vzťah ku knihe dieťa nadobúda v prostredí, v ktorom vyrastá. Ak dospelí v jeho okolí čítajú knihy, je pravdepodobné, že tento návyk si osvojí aj dieťa. Otvorením rozprávkovej knihy sa dostávame do iného sveta. Čítanie je jedna z aktivít, ktorá rozvíja slovnú zásobu, podnecuje obrazotvornosť, fantáziu, myslenie, prehlbuje cítenie, pomáha utužovať vzájomné rodinné vzťahy. 

Prijmite pozvanie v piatok 11.4.2014 na Námestie baníkov v Rožňave v čase od 10.00 do 13.00 hod. a príďte podporiť podujatie pre deti i dospelých pod názvom Nerušte ma, čítam! Čítať úryvky z kníh budú predstavitelia kultúrneho a spoločenského života mesta a Vy sa môžete k čítaniu pridať. Stačí, ak si donesiete Vašu obľúbenú knihu, organizátorom dáte o sebe vedieť a pracovníčky knižnice dajú priestor aj Vám. Príďte presvedčiť okolie, že čítanie môže byť potešením i zábavou, že komunikovať s deťmi je dôležité aj pomocou hlasného čítania. Tešíme sa na Vás!
V prípade nepriaznivého počasia sa podujatie prekladá na iný termín, ktorý včas oznámime.
Tatiana Bachňáková

 

Čítať 1879 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:31

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!