utorok, 26 november 2013 19:29

Pohrebom sa ani divadelné predstavenia nekončia

Napísal(a) MG-OD
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Divadelné predstavenia v Gemeri mali v minulosti bohatý výber. Nie je to až tak veľmi dávno, keď hádam nebolo väčšej obce, či mestečka, kde by  sa aspoň dvakrát v  roku miestni divadelníci nepredstavili zaujímavým programom a nepotešili svojich divákov - spoluobčanov. V súčasnosti je to skôr výnimka, keď ochotníci nacvičia nejaké divadlo. Na stránke Maj Gemer sme pred niekoľkými mesiacmi informovali i prezentovali ochotníkov z Revúčky zo stredného Gemera, ktorí sa podujali vo svojom nárečí naštudovať a niekoľkokrát v okolitých obciach aj úspešne  prezentovať divadelnú veselohru Jozefa Tajovského Ženský zákon. Bolo to tiež akési oživenie rodného jazyka ochotníkmi i divadelnej scény. Úspešné predstavenie sa stalo minulosťou a tak očakávame, že sa opäť objaví na gemerských divadelných doskách podobná hviezdička.
Prečo sa v úvode spomína táto udalosť? Nuž aj preto, že mi pán Peter Poboček poslal niekoľko fotografií, ktoré vyhotovil ešte v 13. augusta 2013 v Klenovci. Premiéru mala hra v Tisovci 21. júna 2013 a úspešne sa predstavila 23. - 28. augusta 2013 aj na tisovskom festivale Fedimák, kde sa už po ôsmy raz stretli divadelníci z rôznych kútov Čiech i Slovenska.

Pripomeňme, že v Tisovci  vtedy predstavili niekoľko kvalitných divadelných predstavení a kultúrnych vystúpení a Tisovský divák znovu dokázal ako miluje túto formu kultúry. Na doskách Mestského kultúrneho strediska sa predstavili aj herci Divadelného súboru Daxner. Divákov pozvali na Pohreb. Ako píše v článku o tomto podujatí  Miroslav Lukačovič: „Nešlo sa síce na cintorín a nepálili sa sviečky, ale domáci divadelníci ukázali, že vedia zahrať smrť ozaj bravúrne. Čiernou komédiou Ivana Holuba – Pohreb v réžii Mgr. Mariana Lacka divadelníci z DS Daxner divákov výborne pobavili a po Pohrebe samozrejme usporiadali „kar“, na ktorom ostatných divadelníkov hostili kapustnicou. Na pohrebe v Tisovci nikto neplakal, iba ak od smiechu.“ Pripomeňme si aspoň mená protagonistov hry: Dušan Kojnok, Michal Stejskal, Martina Vlčeková, Michaela Vetráková, Ján Kubove, Júlia Hodoňová, Skarlet Brnová, Milan Cibuliak, Miroslav Caban, Erika Hrušková a Radka Hodoňová.

Snáď niektorých spoznáte aj v ponuke fotografií Petra Pobočeka z predstavenia hry Pohreb v Klenovci. Možno nám fotografie majú poskytnúť iba úmysel, aby autor nimi pripomenul ostatným, kde udržujú divadelný ochotnícky plamienok na Gemeri a čakajú iba na tých, ktorí tento plamienok prenesú do svojho regiónu a potešia v očakávaní žijúcich divákov. 

MG-OD

 

 

Čítať 2001 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:37

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!