piatok, 12 september 2014 21:11

Pozvanie na jesenné slávnosti starej hudby Ars Antiqua Europae in Via Gothica 2014

Napísal(a) GOS
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

ars-antiqua14a

19.-22. septembra 2014 
Štítnik, Krásnohorské Podhradie, Rožňava, Dedinky, Lipovník, Dobšiná, Čečejovce, Markušovce, Betliar


Jesenné slávnosti starej hudby Ars Antiqua Europae In Via Gothica 2014 ponúkajú aj tohto roku kvalitné hudobné skvosty. Jedinečné miesta, chrámy, pamiatky na Gotickej ceste opäť ožijú hudbou a umením starých majstrov. 

Pod záštitou predsedu Košického samosprávneho kraja JUDr. Zdenka Trebuľu organizuje Gemerské osvetové stredisko v Rožňave ďalší v poradí už 13. ročník Medzinárodnej prehliadky historickej hudby európskych regiónov. „Festival Ars Antiqua Europae in Via Gothica bol v tomto roku opäť podporený Ministerstvom kultúry SR z programu Európske hlavné mesto kultúry Košice 2013 a z programu Košického samosprávneho kraja TerraIncognita. I keď zďaleka nie v takej podobe, ako minulý rok – samotná skutočnosť zaväzuje ponúknuť diváckej verejnosti čo najkvalitnejší program. Tohtoročná programová štruktúra okrem profesionálnych hudobných telies poskytne priestor na kratučké predstavenie aj mladým

začínajúcim hudobným talentom z regiónu, ktorí svoju umeleckú kariéru práve začínajú. Uvidíme ich v hudobných blokoch mladí a nepoznaní. Pozvanie na festival prijali aj rodáci, ktorí nezanevreli na svoj domov a radi sa vrátia obohatiť koncert svojím vystúpením,“ hovorí riaditeľka Gemerského osvetového strediska Helena Novotná. 

 

Program festivalu začína 19. septembra v piatok odbornou prednáškou v priestoroch kaštieľa Betliar. Diskusiu k reštaurovaniu historického klavíru bude viesť Mária Bujnovská, a klavírnym koncertom sa predstaví domáci talent z Rožňavy MiklósNyékyOtvárací koncert v Štítniku sa začne o 18.00 hodine, kde zaznejú Staré piesne a tance z Gemera. Ukážky z Uhroveckej zbierky, ktoré boli objavené práve v Štítniku budú znieť v podaní slovenského súboru starej hudby SolamenteNaturali. Kolektív je pravidelným prestížnym hosťom festivalov starej hudby v zahraničí. 

V sobotu 20. septembra v Andrássyho obrazárni v Krásnohorskom Podhradí v programe „Podvečerné tóny flauty a harfy“ sa predstavia Vámosi – Nagy Zsuzsa a Szilágyi Kinga Katinka z Budapešti. Vidieť a počuť 

súhru dvoch nástrojov akými sú flauta a harfa v podaní dvoch mladých krásnych umelkýň bude pastvou nielen pre uši, ale aj oči. 

 

Jedinečným zážitkom bude určite koncert v rožňavskej Katedrále Nanebovzatia Panny Márie o 19.00 hodine. Sláčikové kvarteto AdventureStrings, ktorého členom je aj náš rodák, hudobník a umelec v hre na violu Roman Rusňák z Rožňavy, návštevníkom ponúkne jemné tóny baroka prostredníctvom diel Bacha, Vivaldiho a Händla. Tento mladý kolektív má za sebou úspešné obdobie, množstvo účinkovaní nielen na Slovensku, ale aj v zahraniční.

 

„Tohto roku predstavíme, aj „hudobnú chuťovku“ v podobe mladých a nepoznaných talentov z regiónu, aby sa predviedli v tom najlepšom svetle nielen pred publikom, ale predovšetkým pred svojimi hudobnými vzormi. Nikoleta Vodová a Kristián Krištóf zo Základnej umeleckej školy v Rožňave otvoria koncert v rožňavskej katedrále. Hudobný sprievod im robí ich pani učiteľka Mária Senglerová,“ uviedla Mária Hlaváčová z Gemerského osvetového strediska. 

 

21. septembra v nedeľu začne tretí festivalový deň tradične v Dedinkách. Po nedeľňajšej omši so začiatkom o 10.00 hodine ponúkne kolektív Ad Libitum hudobné lahôdky starých majstrov akými boli práve Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart, GiulioCaccini. Súbor Ad Libitum z Budapešti je pomerne mladým komorným zoskupením a tvoria ho profesionálni muzikanti, členovia budapeštianskych hudobných telies a inštitúcií pochádzajúci z Maďarska a Slovenska. 

 

V Lipovníku taktiež predstavíme mladý talent v programe Mladí a nepoznaní. Andrej Korszinsky prednesie divákom prvú časť náročného koncertu Es dur od J.B.G Nerudu s hudobným sprievodom Silvie Mišurovej. Miestny organ sa rozozvučí chorálovými partitami v podaní mladého a úspešného Vladimíra Kopáčika zo Slovenska. Koncert ukončí srbské duo Vladimíra Turčana a MarinyMikiťovej z Nového Sadu, ktorých ešte stretneme aj v Markušovciach.

 

Tohto roku festival starej hudby ArsAntiquaEuropae in ViaGothica po prvýkrát zavíta aj do Dobšinej, do Evanjelického kostola Svätej Trojice. V tomto pôvodne gotickom kostole privítame maďarský spevácky zbor 

Miskolci Cardinal Mindszenty Kórus, ktorý na Slovensku už účinkoval s filharmonickým 

orchestrom v Košiciach. Pre naše publikum si do programu Perly renesančnej hudby prizvali svojich hostí, inštrumentalistov na violončele, lutne a čembale.

 

V ranogotickom kostole v Čečejovciach otvorí koncert mladý talent zo Základnej umeleckej školy v Medzeve Nadja Eližerová so skladbou od Tielmanna Susato – Rondo. V týchto komorných priestoroch miestneho kostolíka sme si dovolili využiť jeho útlosť na hudobný zážitok dvoch lutien. Luteduo je kolektív dvoch profesionálnych hráčov Anny Kowalskej a Antona Birulu z Varšavy, ktorí používajú repliky starých nástrojov - lutnu a teorbu. Pre našich divákov si pripravili aj milé prekvapenie v podobe najmenšieho hrajúceho lutnistu v Poľsku.

 

Múzeum Markušovce, kvôli zahájeniu rekonštrukcie Letohrádku Dardanely, zvolilo náhradnú alternatívu miesta koncertu, - Kaštieľ Markušovce. O 18.00 hodine uzavrie tretí festivalový deň vystúpenie mladého domáceho talentu Timoteja Závackého, ktorý je v hre na gitaru známy tým, že mu učarovala práve stará hudba a srbského dua Vladimíra Turčana a Mariny Mikiťovej s programom In musicveritas. Koncert violy v sprievode klavíra budú tým pravým ukončením sobotňajšieho hudobného dňa.

 

Slávnostné ukončenie 13. ročníka Ars Antiqua Europae in Via Gothica sa bude konať v Kaštieli Betliar v pondelok 22. septembra o 18.00 hodine. Na malú chvíľu necháme divákov ocitnúť sa v čase barokovej scenérie, do ktorého nás uvedú interpreti komorného súboru Victoria Ensemble z Českej republiky. La Scena Barocca je excentrický program plný efektov a afektov neskorej talianskej barokovej hudby. Jeho súčasťou sú virtuózne árie neskorého baroka v podaní sopranistky Viktórie Dědečkovej so sprievodom inštrumentálneho ansámblu, ale taktiež samostatné inštrumentálne čísla. V sprievodnom programe vystúpi Mužské vokálne kvarteto 4G z Rožňavy, ktoré pracuje pod vedením Ľubice Gdovinovej.
Hovoreným slovom divákov bude sprevádzať moderátorská dvojica Zuzana Bobríková a Juraj Genčanský.

 

Info:
Gemerské osvetové stredisko

 
Čítať 1970 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:38

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!