×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/kniha/banas
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/kniha/banas
nedeľa, 27 marec 2011 16:26

Slovenský Dan Brown hosťom Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave Doporučený

Napísal(a) Tatiana Bachňáková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V piatok 25. marca 2011 v dopoludňajších hodinách sme v Gemerskej knižnici Pavla Dobšinského v Rožňave privítali po takmer troch rokoch slovenského prozaika, dramatika, diplomata a politika v jednej osobe, pána Ing. Jozefa Banáša. „Slovenský Dan Brown“, ako ho poniektorí nazvali, sa zastavil v Rožňave, aby prítomným študentom gymnázia a priaznivcom rôznej vekovej kategórie predstavil nielen svoju najnovšiu knihu Kód 9, ale aj tie predchádzajúce.
„Nie tak dávno som sa v nejakom časopise dočítala, že knihy sú na to, aby sa čítali a rozhovory zas na to, aby sme sa v nich dozvedeli aj to, čo v knihách nie je. A tak sme sa s naším milým a usmievavým hosťom pustili do

rozhovoru,“  prezradila pracovníčka knižnice.
Ako sám autor spomína, jeho prvé písanie začalo vtedy, keď bol zamestnaný v Chirane Piešťany. Príbeh z pracovného prostredia dal na papier a jeho vnútro bolo silne presvedčené, že súťaž, ktorú vyhlásila vtedajšia Československá televízia na Slovensku o pôvodný televízny seriál pre mládež a do ktorej ten príbeh poslal, vyhrá. Nielen že vyhral, ale urobili z toho aj televízny scenár. A pri pohľade na hercov zvučných mien, ako Štefan Kvietik, Anton Mrvečka, Martin Gregor, Michal Dočolomanský, či Eva Krížiková, sa mu roztriasli kolená.
V našom rozhovore sme pokračovali ďalej o knihách. Ťažko povedať, ktorá je u autora na poprednom mieste. A tak v krátkosti aspoň o niektorých: V roku 2007 sa na knižnom trhu objavila kniha Idioti v politike. Kto by v nej však hľadal odpoveď na otázku, kto je najväčším idiotom medzi politikmi, odpovede by sa nedopátral. Banáš má na to vysvetlenie: "Byť v tejto knihe považovaný za idiota je vyznamenaním, pretože idioti sú menšina, ktorá sa odlišuje od väčšiny. 
Idio“ v gréčtine znamená prvú časť zložených slov s významom odlišný, zvláštny. Idiot je teda človek, ktorý sa odlišuje od väčšiny.“

Ukážka z knihy ktorá vysvetľuje jej podtitul Správa zo študijného pobytu v politike:

" ...pobudol som v politike štyri roky. Takmer. Chýbali tri mesiace. KDH mi môj študijný pobyt skrátilo. Opustilo nás vo vládnej koalícii a bez nich sme si v treťom volebnom období dovládnuť netrúfli. Aj tých štyridsaťpäť mesiacov od októbra 2002 do júna 2006 bol však dostatočný čas na to, aby som pobadal v politike veci, ktoré občania zväčša nezbadajú. Alebo zbadajú, ale tvária sa, že nezbadali. Alebo sa ani netvária...
    Horšie však je, ak veci, o ktorých vás chcem informovať, nezbadajú ani tí občania, ktorí sa rozhodli do politiky vstúpiť. Zvyčajne keď také veci zbadajú, je už neskoro. Začína sa dilema - ostať či odísť. Väčšinou ju riešia tak, že sa ostrieľaným politickým harcovníkom prispôsobia. Väčšina to dokáže. Tí, ktorí to nedokážu, skončia v politike ako ja. Rýchlo. Keď som to zistil, rozhodol som sa využiť čas na urputné sledovanie politiky a jej aktérov. Počas celého volebného obdobia som si robil poznámky, sledoval, čo sa v parlamente dialo. Priznávam, že som dokonca niektoré situácie modeloval a čakal, aké budú reakcie politikov. Zvyčajne ma nesklamali. Aby história neostala ukrátená o výsledky mojich pozorovaní, položil som ich na papier..."

Po bestselleri "Idioti v politike" prichádza Jozef Banáš s príbehom, ktorý napísal život. Kniha so silnými autobiografickými črtami Zóna nadšenia je príbehom o priateľstve slovenského a nemeckého študenta v roku 1968, ako aj o láske mladého Slováka a ukrajinskej študentky. Čitateľ sa stretne s postavami reálneho politického života – Husák, Dubček, Biľak, Brežnev, Honecker, Krenz, Gorbačov, Juščenko, Havel. S väčšinou z nich sa autor aj osobne stretol. V roku 2008 v ankete Knižnej revue získala titul Kniha roka 2008. Je preložená aj do nemčiny, češtiny a momentálne sa prekladá do poľštiny.  
Román, ktorý určite zaujme nielen politikov, odborníkov, ale aj širokú verejnosť pod názvom Zastavte Dubčeka! je o najznámejšom česko-slovenskom politikovi moderných dejín. K zhrnutiu životného príbehu Alexandra Dubčeka priviedlo autora zistenie, že dnešná mladá generácia o ňom vie veľmi málo a nemá predstavu o jeho živote. Ako povedal, chce, aby Dubček neodišiel do zabudnutia, ale zostal stále v mysliach a srdciach všetkých ľudí, teda presne tam, kde patrí. Pri písaní mu okrem politikových synov pomáhali svojimi spomienkami na Dubčeka Ladislav Ťažký, Ivan Laluha a mnohí ďalší. Autor čerpal aj z množstva archívnych materiálov nielen z bývalého Československa, ale i Ruska či Nemecka. Román je rozdelený na tri časti, ktoré podrobne mapujú dôležité udalosti týkajúce sa života Alexandra Dubčeka. Čitateľ sa tu dozvie množstvo nových skutočností z pozadia moskovských rokovaní, ktoré sa udiali po augustových udalostiach v roku 1968, ale i súboja o post prezidenta medzi Dubčekom a Havlom.
Skôr, ako sme sa dostali k jeho najnovšej knihe, o ktorú je veľký záujem, sme sa zastavili ešte pri jednej malej, útlej knižočke plnej poézie s názvom Deň do večnosti. „Nie som básnik i napriek tomu, že mi jedna zbierka vyšla,“ povedal pán Banáš a prezradil nám, že ju najskôr ani nemal v úmysle vydať knižne. Vznikla pri príležitosti 40. výročia zoznámenia sa s manželkou. „Áno, čítate dobre, nepomýlila som sa, nemalo tam byť slovíčko svadby, ale zoznámenia sa,“ pripomína autorka článku. „Viem, že báseň je vec príliš vznešená na to, aby otvorila dvere aj nebásnikovi“, hovorí autor a pokračuje  „Zostavil som túto zbierku z rýmov aj nerýmov, ktoré som dlho ukrýval v zákutiach mojej duše aj šuplíkov. Prijmite ich ako nedeľné zastaveníčko, po ktorom sa vrátim do prózy všedného dňa.“ Jedna z týchto básní je aj v jeho najnovšej knihe Kód 9. Ktorá? Tak zistenie  je už na Vás, milí čitatelia.

Román Kód 9. Podľa autora je o zbližovaní všetkého dobrého, čo sa vinou historických nedorozumení a nedopatrení ocitlo na opačných, zdanlivo sa vylučujúcich póloch. Je to pútavý príbeh, v ktorom sledujeme dvoch hlavných hrdinov. Michal putuje z Východu na Západ. Z Číny cez Tibet, Nepál, Indiu do Vatikánu v reálnom čase. Oproti nemu putuje zo Západu na Východ druhý hlavný hrdina Ježiš Kristus. Michal plní istú úlohu, ktorú dostal od síl dobra a skladá cestou deväť symbolov, aby sa z nich vytvoril konečný symbol. V knihe ponúka Banáš neraz tvrdé a šokujúce fakty o náboženstvách, najmä o kresťanstve a katolíckom vierovyznaní. Miesta, kde sa román Kód 9 odohráva, Jozef Banáš osobne prešiel (Tibet, Nepál, Indiu) a  priznáva, že táto cesta zmenila mnohé jeho názory či vnímanie života.

A čo dodať na záver? Beseda trvala takmer dve hodiny a až nám bolo ľúto, že náš hosť sa musí ešte presunúť do Košíc, kde ho čakali ďalší priaznivci. Prisľúbil však, že na novú knihu nebudeme dlho čakať a ak ju bude mať, opäť k nám rád príde.

Tatiana Bachňáková,
Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave
Foto: GKPD

www.kniznica-rv.sk 

{gallery}kultura/kniha/banas{/gallery}
{jcomments on}       

 

Čítať 2496 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:47

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!