streda, 29 apríl 2015 18:59

V mesiaci lásky predstavia storočnú pánsku tabatierku s erotickými výjavmi

Napísal(a) PhDr. Éva Kerényi
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

rs tabatierka H 15079 aMáj je mesiacom lásky. V tejto súvislosti bude Gemersko-malohotnské múzeum vystavovať v máji zaujímavý zbierkový predmet z historického fondu, ktorým je pánska tabatierka s erotickými výjavmi. Ide o lakovanú čiernu krabičku okrúhleho tvaru v priemere 9 cm, vyrobenú z dreva, na vrchnej časti poklopu sa nachádza ručne maľovaná kolorovaná grafická kresba pod sklom. Jej jedinečnosť spočíva v tom, že v otvore na vrchnej otáčajúcej sa časti sa nám objavia pornografické výjavy.
Erotika sprevádzala výtvarné umenie, otvorene alebo tajne, od najstarších čias, objavovala sa na maliarskych plátnach, rytinách, freskách, v grafickej tvorbe, ako i na umelecko-priemyselných predmetoch - zvyčajne na zábavu rs tabatierka H 15079pánskej spoločnosti. Takýmto úžitkovým predmetom boli aj fajčiarske uskladňovacie pomôcky (tabatierky, puzdrá na zápalky a rôzne dózy na fajčivo), ktoré tvorili neoddeliteľnú súčasť tzv. každodennej pánskej výbavy. Medzi početnými zbierkami nášho múzea sa nachádza takáto ojedinelá tabatierka, vzhľadom na nedostatok informácií však vieme o nej málo.
Tabatierka nie je opatrená signatúrou výrobcu ani datovaním, na základe odievania kreslených postáv ju datujeme do 30-tych rokov

19. storočia. „Storočná tabatierka“ bola do zbierkového fondu múzea získaná vo vojnových rokoch, 29. apríla 1915, počas pôsobenia riaditeľa Ödöna Loyscha.

Tlačovú správu pripravila: PhDr. Éva Kerényi, historička GMM

 

Čítať 1954 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:58

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!