×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/divadlo/ddr11
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/divadlo/ddr11
pondelok, 08 jún 2015 10:31

V Tisovci na FEDIM-e 2015 sa predstaví dvanásť divadelných súborov s trinástimi inscenáciami

Napísal(a) PhDr. Oľga Bodorová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

tis fedim 1aMesto Tisovec sa opäť stane hostiteľom celoštátnej postupovej súťaže a prehliadky amatérskeho divadla mladých. Prehliadka sa uskutoční 12. – 14. júna 2015, kedy sa počas troch súťažných dní predstaví dvanásť divadelných súborov s trinástimi inscenáciami. Vyhlasovateľom súťaže je Národné osvetové centrum z poverenia MK SR a hlavným organizátorom Gemersko-malohontské osvetové stredisko. 

Súťaž je trojstupňová - v hlavnom súťažnom programe vystúpia súbory, ktoré sa zúčastnili a úspešne prezentovali svoju tvorbu na regionálnych a krajských kolách súťaže a do programu FEDIM 2015 ich na základe posúdenia umeleckej kvality vybrala programová rada zložená z profesionálnych odborníkov. Diváci budú mať možnosť vidieť pomerne široké spektrum inscenácií od klasickej činohry až po pohybové divadlo. Medzi vybranými inscenáciami sú provokatívne a ambiciózne diela, ktorým nechýba nadhľad i snaha reflektovať spoločenské problémy. Predstavia sa: 

Čiarový kód L. ZUŠ Júliusa Kowalského z Bratislavy s inscenáciou Otázky Ľudovíta Štúra, DEMOscéna z Trnavy s autorskou inscenáciou Pouličné zábery, Divadlo mladých Šesť Pé pri DZ Partizánske sa rozhodlo preniesť

na javisko kultovú novelu J.D Salingera Kto chytá v žite. Divadelný súbor Slúchadlo z Nitry si tiež zvolil ako objekt divadelného záujmu román známy z povinného čítania a síce na javisko preniesli Marquézových Sto rokov samoty. Štúdio SKDK z Topoľčian prostredníctvom kabaretu Cesta okolo sveta za 80 dní oživilo Phileasa Fogga a dokonca to zvládnu za menej ako 80 minút. Neprofesionálny divadelný súbor ATAK 9 z Dovalova zahrá Veronu, Divadlo mladých VEĽKÉ KOCKY – Dierou v hlave a Divadlo mladých M2 + P Žilina sa predstaví s autorskou inscenáciou I.N.A. Divadlo Alterna pri ZUŠ v Rimavskej Sobote rovnako prináša autorskú inscenáciu s názvom Kazateľnica alebo STAN STORY. DS ÚSMEV pri ZUŠ v Modrom Kameni sa rozhodla pre spojenie dvoch autorov Bednářa a Gogoľa a vznikla tak inscenácia Kto z koho. Divadelný súbor Trma Vrma SZUŠ Letná Poprad sa predstaví hneď s dvoma scénickými útvarmi: V tichu a Čakanka. Ani druhý účinkujúci z východu nebude chýbať. Súbor pôsobiaci pri ZUŠ A. Cígera v Kežmarku pod názvom Tote tam spestrí program festivalu energickou inscenáciou, ktorej nechýba nadhľad - Kým si po nás príde zubatá.

Súťažné inscenácie bude hodnotiť odborná porota v zložení: Elena Knopová, teatrologička, Dušan Krnáč, scénograf, Daria Feherová, teatrologička, Miroslav Zwiefelhofer, teatrológ, Miroslav Dacho, dramaturg. V rámci vzdelávacieho program Eduart budú mať účastníci pod vedením režiséra Jána Mikuša možnosť rozšíriť si obzory v oblasti tvorby autorského divadla.

PhDr. Oľga Bodorová

 

PROGRAM PREHLIADKY

 

 

Čítať 1763 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 11:01

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!