piatok, 10 marec 2017 13:52

Netradičná výstava karikatúr pre nevidiach a o nevidiacich

Napísal(a) Tatiana Bachňáková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

(Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave – tlačová správa) - Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja v spolupráci so Slovenskou knižnicou pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči pripravili pre širokú verejnosť výstavu kresleného humoru pre nevidiacich. Otvorenie výstavy sa bude konať v stredu 15.3.2017 o 14:00 hod. v priestoroch Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave.


Zdravý človek si vie ťažko predstaviť, ako je to nevidieť. Pokiaľ od narodenia nie sú potrebné okuliare, obavy o zrak prídu až pri ich prvom predpísaní lekárom. Ak sa videnie zhoršuje, obavy sa stupňujú. Pri stretnutí s ľuďmi, ktorí nevidia vôbec, sa vynára otázka, aký život majú nevidiaci? Sú nespokojní so životom, sú smutní, sú zavretí doma a celé dni takmer nič nerobia lebo nevidia? Aj keď ťažko, ale odpoveď záporná byť vždy nemusí.
Stredisko integračných aktivít pre zrakovo a viacnásobne postihnutých občanov SINA Nitra, n. o., zorganizovalo súťaž kresleného humoru. Do súťaže sa zapojilo 99 autorov z 32 krajín. „Vybrané práce boli v Slovenskej knižnici pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči spracované do reliéfnej formy pre ich sprístupnenie hmatom, a s popisom v Braillovom písme,“ rozhovoril sa Ing. František Hasaj riaditeľ pri návšteve knižnice v Rožňave. „Cesta k zhotoveniu hmatových reliéfnych obrázkov nebola ľahká. Ku každému obrázku bolo potrebné najskôr vytvoriť reliéfnu šablónu – matricu (vrstvením rôznych materiálov). Toho sa ujala Mgr. Miroslava Ferková, učiteľka výtvarného odboru ZUŠ v Spišskom Podhradí. Z matrice sa urobila reprodukcia reliéfnych obrázkov termoplastickým tvarovaním na transparentnej fólii. Výsledok je úžasný a mám z toho radosť, že sa to podarilo dať do tejto podoby,“ doplnil Hasaj.
Slovenská knižnica pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči (SKN), jediná svojho druhu na Slovensku, je špeciálnou knižnicou a súbežne aj vydavateľstvom periodických a neperiodických dokumentov v špeciálnych formách (Braillovo písmo, zvukové nahrávky, zväčšený typ čiernotlačového písma, digitálne texty, reliéfna grafika).
Pozitívne zviditeľňovať knižnicu ako kultúrnu a vzdelávaciu inštitúciu nielen medzi používateľmi, ale aj širokou verejnosťou sa darí aj organizovaním širokého spektra kolektívnych podujatí. Jedným z nich je aj táto netradičná výstava, organizovaná v spolupráci so Slovenskou knižnicou pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči, ktorá bude k dispozícii širokej verejnosti v priestoroch Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave, Lipová ul. č. 3 v termíne od 15.3.-13.4.2017. Vstup je voľný.

Tatiana Bachňáková
Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave

 

Čítať 1579 krát

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!