utorok, 20 jún 2017 10:25

XXXIV. ročník Okresnej vlastivednej súťaže PRAMENE pozná víťazov Doporučený

Napísal(a) PhDr. Elena Lindisová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Okresnú vlastivednú súťaž „PRAMENE“ organizuje Gemersko-malohontské múzeum už od roku 1983. Jej cieľom je doplniť vedomosti žiakov o regionálny rozmer, nakoľko regionálna výchova v obsahu vyučovacieho procesu absentuje. Je určená žiakom 7. ročníkov základných škôl (prihlasujú sa 5-členné družstvá) a druhotným cieľom je vzbudenie záujmu o regionálnu históriu. Súťaž každoročne prebieha v jednom kole. V roku 2017 sa do súťaže prihlásilo spolu 8 družstiev zo šiestich základných škôl a jedného 8-ročného gymnázia z okresov Rimavská Sobota, Poltár a Revúca. Súťaž sa konala 15. júna 2017 v priestoroch Centra voľného času Relax v Rimavskej Sobote.

Od svojho začiatku je súťaž orientovaná hlavne na stálu expozíciu múzea. Príprava na súťaž je aj motiváciou k návšteve múzea a k systému samostatnej prípravy. Predchádza jej rozsiahly lektorský výklad zameraný na obsah súťaže.
Súťaž má päť častí. Súťažiace družstvá prezentovali svoje vedomosti z piatich odborov, ktoré odrážajú skladbu zbierkových fondov múzea. V dvoch odboroch sa odpovedalo ústne (žiaci si ťahali otázky, každé družstvo jednu) a v troch odboroch písomne (súťažiace družstvá písali test). Odpovede jednotlivých družstiev hodnotila odborná porota (odborní pracovníci, kurátori fondov múzea). V odbornej porote je už tradične prítomný aj hosť z Mestského úradu Rimavská Sobota (z oddelenia školstva, mládeže a športu), v roku 2017 to bola PaedDr. Dana Spišiaková. Predsedkyňou poroty bola riaditeľka múzea PhDr. Oľga Bodorová.
Víťazné družstvá získali okrem diplomov i zaujímavé vecné ceny. Tou najhlavnejšou je však to, čo sa nad rámec povinností v škole naučili o regióne, v ktorom žijú. Potešujúce je, že v posledných ročníkoch súťaže sa do súťaže hlásia aj školy zo vzdialenejších lokalít okresov Rimavská Sobota, Poltár a Revúca. Tento rok to boli školy z Tisovca, Klenovca, z Tornale a z Oždian.
Do súťaže sa v roku 2017 zapojili 2 základné školy a gymnázium z Rimavskej Soboty a 4 základné školy z iných miest regiónu Gemer-Malohont. Školy spolu prihlásili 8 družstiev, všetky sa súťaže aj zúčastnili, s nasledovným umiestnením:

Umiestnenie Súťažné družstvá
I. miesto ZŠ s MŠ Ožďany
II. miesto ZŠ Pavla Dobšinského, Rimavská Sobota I.
III. miesto ZŠ Vladimíra Mináča, Klenovec
IV. miesto ZŠ Ferencza Kazinczyho, Tornaľa
V. miesto ZŠ ZŠ Dr. Vladimíra Clementisa, Tisovec
VI. miesto Gymnázium Ivana Kraska, Rimavská Sobota
VII. miesto ZŠ P. K. Hostinského, Rimavská Sobota
VIII. miesto ZŠ Pavla Dobšinského, Rimavská Sobota II.

 

Členovia víťazných družstiev:

I. miesto – ZŠ s MŠ  

Ožďany

  

II. miesto – ZŠ P. Dobšinského I.  

Rimavská Sobota

  

III. miesto – ZŠ V. Mináča  

Klenovec

Matúš Vaclavik   Marko Klinčák   Erik Hruška
Peter Oliver Rajnák   Katarína Košinová   Filip Váradi
Adrián Talán   Kristián Lesko   Emma Vrbinská
Andrej Machava   Barbora Visnayová   Eva Hrušková
Alex Cibuľa   Alex Vetrák   Petra Petroková

PhDr. Elena Lindisová

 

 

Čítať 2564 krát Naposledy zmenené utorok, 20 jún 2017 11:41

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!