štvrtok, 08 júl 2010 16:33

Revúckym nárečím: Reku, kelo ťich špakó po celom mesťe luďe za edon ďen odšmarä? Doporučený

Napísal(a) Ľudovít Barančok
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Zelená vlna Slovenskiho rozhlasu hlásí, že vťé a vťé ďeďine se po ulici tacká opiťí šlovek, aby šoféri nanho pozor dali a ho obišli. A som se zamyslel, že kelo ťich opiťich luďí na celom našom Slovensku se dnom a nocó po cestách tacká, kelo šoféró ich obchádzeť musí a ešťe aj grobianšiny se im ujďe. Aj v Revúci. Na križovatke ulíc Clementisové a Magnezitáró aj dva razy šez ďen z kršmy se tacká domó si odíchnúť šlovek, vara furt opiťí. Zastane si do stredku cesťi, aby smer nabral, hreší na šitko okolo, aj autá, kotria ho naďeleko obchádzejú. Robí tak každí ďen, ši je pätok a ši svätok a väc rokó. A ništ se mu ešťe nestálo. Pozerám do neba, že kotor to anjel strážný ho má na starosťi. Koby len

túto príhodu každí den smo do ťé Zelené vlny SR hlásili, ta z ťé zelené farby od zlosťi skoro vybledne.
Už se nekrúžkujú len sťehovavia ftášiky. My, šva smo luďe hriašní, šva sú nám zákony ukradnuťia, už se nemusímo do spoveďelnici k farárovi unúvať a šitko mu do ucha porozpráveť, ani polícii a áreštu se báť, ani roky šes na súdoch márniť a báť se, že do pekla buďemo odsúďení. Nemusímo se báť, že na samý spodok v zozname hriašníkó k Luciferovi zmo se dostáli. Ništ se nám nestane, koď si najďemo spolehlivých kamarátó, poucťímo si ich ak se patrí a ťí nás potom „prekrúžkujú“, vtoďi koď treba, medzi luďí sväťich a statošnych, na prednia mestá. A ešťe aj dobre plaťení budemo s „imunitó“ v miašku. A že nás národ na Slovensku nepozná, ani našú robotu a spolehlivosť, z toho si ťežkú hlavu nerobmo. Po šese nás spozná. Len aby nás luďe krúžkovali, ak ťich poslancó do našho parlamentu.
Noviny písali, že na edné ulici v mesťe policajťi prichyťili šloveka, kotor odšmaril špak z cigaretli na zem „na verejnom priestranstve“. A že dostál zato štróf 10 euro. Za edon špak mesto zarobilo kelia peneze. Reku, kelo ťich špakó po celom mesťe luďe za edon ďen odšmarä? Staší se postaviť na plac, autóbusovú štáciu a hocikde. A že nito na život mesta groše. Jesto, ležä po zemi, kä se pohnemo. Kelo špakó, ťelo 10 euro, ni len edon na edné ulici.
8.7.2010

Ľudovít Barančok
{jcomments on}

Čítať 4248 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:43

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!