pondelok, 21 júl 2014 16:34

Putovná panelová výstava Svetové dedičstvo v hĺbkach zeme sa predstaví v Košiciach

Napísal(a) Gejza Hermelyi
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

ke svetove dedistvo1aV priestoroch Akadémie Rovás na Kmeťovej ulici č. 34 v Košiciach otvoria dňa 24. júla 2014 o 19.00 hod. výstavu Svetové dedičstvo v hĺbkach zeme. Putovná panelová výstava Svetové dedičstvo v hĺbkach zeme predstavuje jaskyne Slovenského a Aggtelekského krasu, ktoré boli v roku 1995 zapísané do zoznamu svetového prírodného dedičstva. Na 28 paneloch sú predstavené krásy podzemia a povrchu krasu, jeho geologická stavba, hydrológia, história vedeckých výskumov, objavovania jaskýň, ich využívanie, ako aj život v krasovom území. Panely sú spestrené 337 fotografiami, z ktorých prevažná časť bola vyhotovená práve pre účely tejto výstavy, nájdeme na nich i 9 máp povrchu, 15 plánov jaskýň a 24 grafík. 
Výstavu pripravilo Banícke múzeum v Rožňave a Národný park Aggtelek v spolupráci so Speleoklubom Minotaurus v Rožňave. 

Július 24., 19.00: Világörökség a föld mélyében. A vándorkiállítás az Aggteleki- és a Szlovák-karszt barlangjait mutatja be 28 kiállítási tablón. E barlangok 1995-től a Világörökség részét képezik. A 337 fényképen megtekinthetők a földalatti és külszíni

karsztjelenségek, a térség geológiai felépítése, a barlangok feltárásának története, ásványi kitöltésük és kihasználásuk. A tablók mellett a barlangászattal kapcsolatos tárgyak is láthatóak a kiállításon. 

A kiállítást a Rozsnyói Bányászati Múzeum és az Aggteleki Nemzeti Park igazgatósága készítette a Rozsnyói Minotaurusz Barlangász Klub együttműködésével. A kiállítást Székely Kinga barlangkutató, geográfus, térképész nyitja meg. Utána a karsztról szóló előadása hallható.

Gejza Hermelyi

 

 

Čítať 2077 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:42

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!