pondelok, 28 december 2015 17:11

Pohľadnica z Čiernej Lehoty našla v Tišnove ďalšie riadky o svojom zrode i autorovi Doporučený

Napísal(a)
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)
Pohľadnica z Čiernej Lehoty našla v Tišnove ďalšie riadky o svojom zrode i autorovi Oľga Zacharová

cierna lehota03 aWebová stránka Maj Gemer zaznamenala v týchto dňoch nebývalý údaj. Pred dvoma rokmi ešte 11. mája prvýkrát bola poskytnutá informácia pre návštevníkov stránky od pani Oľgy Zacharovej o pohľadnici z obce Čierna Lehota, ktorá sa do obehu dostala zrejme ešte pred rokmi 1936-1938. (Pamätníci vedia, že roky sú spojené s rozdelením Československej republiky na Čechy a Moravu a na Slovenský štát v dôsledku Mníchovskej zrady západných mocností.) Využila ju mamka jej manžela, ktorá ju poslala svojmu synovi do Vysokých Tatier, kde bol na kúpeľnej liečbe. Možno si pamätáte čo na nej zachytil jej autor N. Pokorný z Tišnova. Pýtali sme sa vtedy, ako sa pohľadnica Čiernej Lehoty v tých rokoch dostala medzi ostatné pohľadnice na Slovensku.

Dlho sa nevedelo ako sa vlastne obrázok malej obce na hornom Gemeri dostal do rúk ľudí, aby ho použili ako pohľadnicu na rôzne príležitosti. Po dvoch rokoch sa nám ozval priamo z Tišnova na Morave pán Josef Hromčík, ktorý náhodou natrafil na internete na náš článok súvisiaci so spomínanou pohľadnicou. Práve zhromažďoval rôzne dokumenty, ktoré chceli Tišnovčania využiť na propagáciu práce ich rodáka, akademického maliara Norberta Pokorného pri príležitosti jeho nedožitých narodenín. Zrejme ide o významného Tišnovčana, ktorý po sebe zanechal príkladnú tvorbu. Keďže tento jeho záber sa im hodil do publikácie, obrátil sa o pomoc na pani Zacharovú. Vtedy sme uverejnili prvý článok o tom, ako sa pohľadnica z Čiernej Lehoty dostala do Tišnova v Čechách i to, kto vlastne bol spomínaný pán Pokorný. Iste ste si to všimli aj vy a spomínate si na túto vzácnosť.

Začiatkom decembra 2015 sa ozval znovu pán Hromčík, aby splnil sľub, ktorým sa zaviazal osloviť vnuka pána Pokorného o ďalšie osvetlenie histórie čiernolehotskej pohľadnice. Keďže ide o zaujímavosť, radi uverejňujeme ďalšiu novú skutočnosť z histórie pohľadnice od jedného z tých, ktorí mali veľmi blízko k akademickému maliaroviIng. arch. Norbertovi Pokornému, ktorý dnes žije v Hořepníku pri Jihlave.
Všimnite si tie zhody mien starého otca a jeho vnuka. Dokonca sa objavuje i ďalšia osoba nosiaca zhodné priezvisko Pokorný. Ale to už prenechávam miesto na odpoveď od pána Hromčíka:

"Dostal jsem písemnou odpověď od Ing. arch. Norberta Pokorného (vnuka akademického malíře Norberta Pokorného, žijícího v Hořepníku u Jihlavy). 
Cituji dle jeho sdělení:
„Pohlednice Čiernej Lehoty zřejmě pochází z návštěvy mého otce N. J. Pokorného své sestry Františky, která žila v létech 1937 – 1938 ve Slavošovcích, kde byl její manžel Karel Brychta úředníkem v místní papírně. Postavy na pohlednici nejsou žádnými příbuznými, pouze stafáží. Také si pamatuji na zarámovanou fotografii Krásnej Horky u Rožnavy v otcově pracovně.“

Takže je to objasněno.

Norbert Josef Pokorný, syn akademického malíře Norberta Pokorného, byl fotograf a v té době pracoval v ateliéru u svého otce.

Pan Karel Brycha pocházel z Předklášteří u Tišnova a podílel se zřejmě na modernizaci papírny ve Slavošovcích. Předtím a potom pracoval v Kopřivově papírně v Předklášteří u Tišnova."

Toľko teda na doplnenie k histórii pohľadnice Čiernej Lehoty. Zostáva mi poďakovať pani Zacharovej, ale najmä pánovi Hromčíkovi z Tišnova, že nám dokázal pohotovo reagovať na cestu vzniku starej pohľadnice z našej gemerskej obce i na jej autora. Ukázal nám spôsob, ako využiť jednu z odložených cenností ako pamiatku na oživenie rokov dávno minulých. Bárs by sme našli na našom Gemeri viac takých príkladov ako bola možnosť sprevádzať vznik a cestu pohľadnice spred 80 rokov až do dnešných dní. Vďaka Vám za pomoc, pán Hromčík.

Ondrej Doboš

 

Čítať 5249 krát Naposledy zmenené sobota, 02 január 2016 10:44

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!