streda, 21 júl 2021 11:32

Deti Rimavskej Soboty chválili šikovné ruky a veselá myseľ Doporučený

Napísal(a) Mgr. K. Lendvorská
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

IV. Detské letné tvorivé dielne v Gemersko-malohontskom osvetovom stredisku
Prvá polovica júla 2021 bola venovaná deťom – v priestoroch Gemersko-malohontského osvetového strediska v Rimavskej Sobote sme už po štvrtý krát privítali účastníkov letných detských tvorivých dielní Šikovné ruky a veselá myseľ.
Vzhľadom na veľký záujem a obmedzený počet účastníkov sme zrealizovali tohto roku hneď dva turnusy denných letných tvorivých aktivít – v termínoch 6. – 9. júla a 12. – 16. júla 2021.

Deti si počas týchto dvoch týždňov mohli vyskúšať rôznorodé remeselné techniky – tkanie na veľkých krosnách, výrobu obľúbených cigánskych tkaničiek a výrobu švihadiel s Ľubkou Žilkovou a Martinom Felbabom, pletenie košíkov z pedigu s Jarkom Zvarom, razenie do kože s Jánom Maciakom, maľovanie na textil s Elenkou Kovácsovou, s ktorou si vyrobili tričko aj tašku, alebo plstenie s Luciou Zvarovou. Spoznávali sme aj pamiatkovú zónu Rimavskej Soboty v rámci komentovanej prehliadky s Milanou Jutkovou.

V rámci prezentácie História odievania sa deti oboznámili s materiálmi, výrobným procesom a súčasťami tradičných krojov.

Aktivít bolo naozaj neúrekom – okrem už spomenutých sme vyrábali z hliny misky, hrnčeky a rôzne drobnosti, z ktorých sme si po vypálení vyrobili zvonkohry. Varili sme voňavé mydlá, z ktorých následne vznikli prekrásne mydlové kytičky, recyklovali sme rôzne materiály, zoznámili sme sa s technikou makramé, vyrábali sme šperky aj kľúčenky. Každý účastník odchádzal s množstvom vlastnoručných výtvorov a s kopou zážitkov.

Tradičné remeselné aktivity z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia v rámci projektu Čarovná studnička. Realizáciu detských letných tvorivých dielní finančne podporil aj Banskobystrický samosprávny kraj. Všetky aktivity prebiehali v súlade s aktuálne platnými protipandemickými opatreniami a nariadeniami.

Aj touto cestou ďakujeme všetkým lektorom za spoluprácu a trpezlivosť, rodičom za dôveru a všetkým deťom za ochotu naučiť sa niečo nové. Už teraz sa tešíme na budúce leto! ?

Mgr. Kristína Lendvorská
Gemersko-malohontské osvetové stredisko

 

Čítať 803 krát Naposledy zmenené streda, 21 júl 2021 12:22

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!