piatok, 10 jún 2022 19:07

CINEAMA 2022 * Sviatok amatérskeho filmu Košického kraja v Rožňave Doporučený

Napísal(a) A. Kleinová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Gemerské osvetové stredisko, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, organizuje v sobotu 18. júna 2022 v Rožňave krajskú súťažnú prehliadku amatérskej filmovej tvorby Cineama 2022.
Uskutoční sa v Dome tradičnej kultúry Gemera (Betliarska 8) a ponúkne 23 filmov rôznych žánrov. 
Návštevníci si budú môcť pozrieť dokumenty, hrané a animované filmy, ale aj experimenty mladých talentovaných autorov, ktorých spracovanie nezaostáva za profesionálnou tvorbou.
Súťaž každoročne vyhlasuje Národné osvetové centrum, Gemerské osvetové stredisko organizuje krajské kolo celoštátnej postupovej súťaže Cineama už 26-krát. 

Táto prehliadka amatérskej filmovej tvorby vyhľadáva talentovaných tvorcov, rozvíja ich kreativitu, a tiež dáva možnosť konfrontácie autorom vďaka odbornému semináru, ktorý je jej súčasťou. Porota súťaže zložená z filmových profesionálov rozhodne o udelení ocenení a postupe na celoslovenské kolo. Víťazi v jednotlivých kategóriách už tradične získajú sošku Goskara – gemerský variant prestížnej filmovej ceny Oscar.

dom tradicnej kultury logo„Prostredníctvom súťaže vytvárame priestor na rozvíjanie záujmov, umeleckej tvorivosti, nadania a technických schopností autorov v oblasti amatérskej filmovej tvorby. Účastníci sa zároveň učia stvárniť svoje názory či postoje. Sme radi, že môžeme mladým talentovaným ľudom poskytnúť možnosť na ich prezentáciu,“ uviedla riaditeľka GOS Helena Novotná.

Cineama, celoslovenská súťaž amatérskeho filmu na Slovensku, oslavuje v tomto roku svoje 30. výročie. Nemenej významným dôvodom na oslavu je už 45-ročná existencia filmového klubu Gemerfilm.

„Nadšenie amatérskych filmárov z Gemera zanechalo prostredníctvom ich tvorby v dokumentoch, reportážach a hraných filmoch významné svedectvo minulej doby. Srdečne pozývame v predvečer konania súťaže 17. 6. 2022 od 17.00 na projekciu týchto filmov pod názvom Retro Gemerfilm,“ pozýva Anežka Kleinová, manažérka kultúry GOS.

Krajskú súťaž z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Podrobné informácie o programe možno nájsť na webovej stránke gos.sk a na facebookovom profile gos.roznava.

 

 Anežka Kleinová

Čítať 719 krát Naposledy zmenené sobota, 11 jún 2022 10:00

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!