×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/hrad/leto
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/hrad/leto
streda, 17 august 2011 11:43

Bohatá ponuka Múzea Betliar pre prázdninujúcich, turistov i stálych návštevníkov na tretí augustový týždeň Doporučený

Napísal(a) Mgr. Lenka Bischof
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Na koniec prázdnin Slovenské národné múzeum – Múzeum Betliar nielen pre žiakov a študentov pripravilo pestrý program. Svedčí o tom i informácia, ktorú nám poskytla  pani Mgr. Lenka Bischof a ktorú vám dávame na vedomie i využitie.
19. august 2011 (piatok), 17.30 a 18.30 hod., hrad Krásna Hôrka
Oživená legenda
Poznáte Levočskú bielu pani? Ak áno, tak Vás iste zaujme dramatizácia príbehu Juliany Korponayovej z pera Móra Jókaiho, ktorá sa bude odohrávať priamo na hrade Krásna Hôrka v priestoroch Rákoczyho traktu, kde môžete vzhliadnuť aj nádhernú multimediálnu

výstavu venovanú tejto zaujímavej žene a jej skutočnému i románovému osudu. Podujatie pripravilo SNM – Múzeum Betliar v spolupráci so SNM – Spišským múzeom v Levoči. Vstupné: 3 €/zľavnené 2 €.
20. august 2011 (sobota), 17.00 – 18.30 hod., hrad Krásna Hôrka
Kreatívne na hrade Krásna Hôrka
Prázdninová tvorivá dielňa pre malých aj veľkých v priestoroch Gotického paláca na hrade Krásna Hôrka. Tentoraz si spolu vytvoríme pozdravy a pohľadnice z ručného papiera, pohľadnicového kartónu a kreatívnych nálepiek a stužiek. Svoje dielka si samozrejme môžete vziať so sebou domov. Vstupné: 2 € (v cene je zahrnutý materiál na tvorivé dielne).
20. august 2011 (sobota), 19.00 – 20.00 hod., hrad Krásna Hôrka
Večerná prehliadka výstavy Levočská biela pani v maďarskom jazyku
Prehliadka pútavej a jedinečnej multimediálnej výstavy, ktorú pripravilo SNM – Múzeum Betliar v spolupráci so Spišským múzeom v Levoči.
Ako to v skutočnosti s Levočskou bielou paňou bolo? Z akých dôvodov ju uväznili a popravili? Čo je legenda a čo skutočnosť? Čo o nej prezrádzajú jej listy z cesty za vidinou vrátenia majetkov, ktorá sa v skutočnosti stala cestou na popravisko? Kde ležia jej telesné pozostatky? Pootvorte brány hradu Krásna Hôrka a spoznajte pravdivý príbeh Juliany Korponayovej – ženy, ktorá raz za jediný bozk zradila krajinu, druhý raz za túto krajinu obetovala svoju mladú hlavu. Prostredníctvom výstavy sa prenesieme do obdobia protihabsburských stavovských povstaní Františka II. Rákócziho, ním obsadenej a cisárskymi vojskami obliehanej Levoče. V piatich, za sebou nasledujúcich miestnostiach stredného hradu, tzv. Rákócziho traktu, sa pred návštevníkmi odvíja príbeh lásky a zrady Juliany Gécziovej – Korponayovej a kapitána mesta Levoče a zároveň i pána hradu Krásna Hôrka, baróna Štefana Andrássyho. Nevšednú prezentáciu prostredníctvom zbierkových predmetov z desiatich slovenských a maďarských múzeí dopĺňajú vzácnosti fondov slovenských a maďarských archívov – overená kópia Satmárskeho mieru, listina o omilostení Štefana Andrássyho, testament jeho manželky Žofie Serédyovej, či listina s podmienkami kapitulácie mesta Levoče. Výstavou Vás prevedie jej spoluautorka a kurátorka Mgr. Silvia Lörinčíková. Vstupné: 3 €/zľavnené 2 €.
21. august 2011 (nedeľa), 16.00 – 18.00 hod., kaštieľ Betliar
Kreatívne v kaštieli Betliar
Prázdninová tvorivá dielňa pre malých aj veľkých spojená s miniprehliadkou kaštieľa Betliar. Tentoraz si pozrieme výrobky zo skla a vitráže v expozícii kaštieľa v Betliari a porozprávame sa o spôsoboch opracovávania skla. V tvorivej dielni sa naučíme maľovať hrnčeky a svietniky vitrážovou technikou. Vstupné: 2 € (v cene je zahrnutý materiál na tvorivé dielne a malé občerstvenie).
21. august 2011 (nedeľa), 16.00 – 18.00 hod., kaštieľ Betliar
Promenádny koncert pod magnóliou
Príďte stráviť nedeľný podvečer do nádherného historického parku pri kaštieli Betliar v sprievode hudobnej skupiny Triász  v zložení Ivana Rusňáková (spev), Arpád Farkaš (klávesy), Norbert Fabián (klávesy). Čaká na Vás množstvo príjemných melódií, džezových štandardov a známych hitov. V prípade nepriaznivého počasia sa koncert presunie do Rodinnej galérie v kaštieli Betliar. Vstup voľný.
21. august 2011 (nedeľa), 20.00 hod., kaštieľ Betliar
Večerná prehliadka kaštieľa Betliar
Vstupné: 5,50 €/ zľavnené 4 €. Tešíme sa na Vás!
Mgr. Lenka Bischof

{gallery}kultura/hrad/leto{/gallery}
{jcomments on}

Čítať 3751 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:10

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!