streda, 20 august 2014 12:31

Čo nám prezradila jedna farebná fotografia z rodinného archívu

Napísal(a)
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

sedlak foto-rb-1asedlak jan-zenaFarebná fotografia so stojacim mladým mužom v uniforme rakúsko-uhorskej armády, vedľa neho sedí jeho manželka vo sviatočnom kroji, držiaca v náručí nedávno narodeného chlapčeka. Odhadujem, že chlapček mal iba niekoľko mesiacov. Zo zachovalej fotografie cítiť nežnosť, mladosť i lásku. Poviete si, nič zvláštneho, hoci pre niekoho z rodiny má veľkú hodnotu. Navyše, keď sa rozpamätáme na to obdobie, kedy sa nosili spomínané uniformy. No, hádam aj sto rokov odvtedy prešlo. Keď ale uvediem, že mi ju poslal JUDr. Ondrej David z Popradu, ktorého rodisko je Rožňavské Bystré, zrejme Bystrania zbystríte pozornosť a budete istotne hádať, kto vlastne sú opísané postavy na obrázku. Pomôžem vám, lebo pán David mi k fotografii pripísal, že ide o Jána Sedláka, ktorý pochádzal od Majärä z Vyšného konca dediny, kde bývali ešte starí rodičia nedávno zosnulého Juraja Sedláka a jeho rodičia. Ide teda o brata Jurajovho otca, tiež Juraja. Ich ďalší brat Ondrej so svojou rodinou býval v susednej obci Rakovnica a bol otcom Ing. Ladislava Sedláka. Tí, ktorí sa hlbšie zaujímajú o rodokmeň jednotlivých rodín, iste z uvedeného veľa zistia. Dnes už viem, že zachovalý obrázok predstavuje okrem

spomínaného Jána

aj jeho manželku

sedlak j vojak-c-kŽofiu Sedlákovú, rodenú Ďurskú. Malý chlapček v perinke, ktorého nežne drží jeho mamička, bolo ich prvé dieťa. Zomrelo však veľmi malé. Po ňom mali rodičia Sedlákoví ešte dcéru Máriu, ktorá sa vydala do Grendu za Jana Dávida a syna Jána, ktorý sa stal banským inžinierom a z Bystrého sa so svojou rodinou presťahoval do Rožňavy. Ich rodičovský dom i hospodárske budovy stáli v priestoroch novovytýčenej štátnej cesty a spolu s domčekom rodičov Ondreja Dányiho museli byť v 60. rokoch minulého storočia zbúrané. Skôr narodení si iste pamätajú, že ide o dom, čo sa voľakedy volal u Konec dediny. 

 

sedlak jan bystre

Jedna fotografia a toľko sme sa z nej dozvedeli. Možno niekomu tieto postavy na obrázku všeličo pripomenú. Vážim si však to, že pán Ondrej David bol ochotný fotografiu poskytnúť. Aj ona dokazuje, že rodinné archívy majú svoju veľkú hodnotu a všeličo o minulosti súčasníkovi pripomenú.

david o-3Pre zaujímavosť pridávam ešte jednu fotografiu. Tentoraz prezradím iba toľko o nej, že pochádza z mladších rokov ako predošlá. Pouvažujte, o koho môže ísť. Ak máte podobné fotografie aj Vy, podeľte sa s nimi so stránkou Maj Gemer. Adresu, kam ich poslať, nájdete v kontaktoch stránky. Istotne ich uverejním, ak bude potrebné, aj vrátim ich majiteľom.

Ondrej Doboš

 

 {jcomments on}

Čítať 4615 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:11

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!