sobota, 19 jún 2010 23:01

Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote má aj v júli príťažlivý program

Napísal(a) Ján Aláč
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Plamienka driemavá (Tyto alba)Predmetom mesiaca júl v Gemersko-malohontskom múzeu v Rimavskej Sobote je sova plamienka driemavá (Tyto alba). Plamienka driemavá má na rozdiel od iných druhov našich sov tzv. závoj – perový útvar na tvári – srdcovitého tvaru. Má perlované, jemné perie. Je kozmopolitne rozšírená, v Európe sa vyskytuje v blízkosti ľudských sídiel i priamo v nich. Na Slovensku je väčšina populácie koncentrovaná v nížinách a pahorkatinách, teda hniezdi aj tu, v Gemeri-Malohonte. Hniezdi najmä na povalách kostolov a stodôl a iných málo navštevovaných miestach. Živí sa predovšetkým myšami a inými malými hlodavcami. Loví iba v noci, úkryt opúšťa až po zotmení. Na Slovensku patrí plamienka medzi ohrozené druhy. Jej úbytok je spôsobený hlavne miznutím

bezpečných miest, kde môže hniezdiť.
Tento jedinec tiež uhynul v dôsledku zrážky s autom v blízkosti Rimavskej Soboty na jar roku 2008. Je zvláštna mimoriadne svetlým sfarbením. V strednej a severnej Európe majú plamienky obvykle hnedastý, okrovožltý spodok tela a tmavší chrbát. Takáto svetlá forma pripomína poddruh, ktorý obýva západnú a južnú Európu a na Slovensku je vzácny.

       Program Gemersko-malohontského múzea na mesiac júl 2010
                                               Aktuálne výstavy

Nostalgia starých čias – Rimavská Sobota v čase dualizmu
4. máj 2010 – 31. júl 2010 

Výstava „Nostalgia starých čias – Rimavská Sobota v období dualizmu” predstavuje Rimavskú Sobotu na prelome 19. a 20. storočia až do vypuknutia prvej svetovej vojny. Mapuje jej verejnú správu tak zo župného, ako i mestského hľadiska, poukazuje na jej industrializačný a modernizačný proces vývoja v pozadí dualistického Rakúsko-Uhorska. Poukazuje na nové dimenzie v spoločenskom, hospodárskom, politickom, sociálnom a kultúrnom živote malomesta Rimavská Sobota, ktoré priniesol rok 1867. Výstava je zároveň spomienkou na ľudí, ktorí celý život húževnato pracovali pre posilnenie a povýšenie tohto malomesta za kultúrne centrum. 

Špirhač-Gacek-Trúlelek. Zo života netopierov
11. máj 2010 – 31. júl 2010 

Výstavu  pripravilo Východoslovenské múzeum v Košiciach v spolupráci so Spoločnosťou pre ochranu netopierov. Pod týmto zaujímavým názvom sa predstavuje návštevníkom výstava zameraná na problematiku výskytu a ochrany výnimočných, vzácnych a celoeurópsky chránených živočíchov, netopierov, na Slovensku.  Na 11 výstavných paneloch podáva základné informácie o výnimočnosti, spôsobe života 28 druhov netopierov, ktoré sa v našej prírode vyskytujú. Názov výstavy tvoria ľudové pomenovania týchto cicavcov, pod ktorým ich v jednotlivých regiónoch Slovenska pozná verejnosť. 

Príbeh múmie menom Tasherithnetiak
15. máj 2010 – 31. júl 2010
 

V roku 1910 právnik a cestovateľ István Munkácsi Süteő daroval Gemerskému stoličnému múzeu unikátny zbierkový predmet -  múmiu ženy  menom Tasherithnetiak. Múmia  pochádza z lokality Abusír el-Melek z obdobia 21. až 25. panovníckej dynastie (1087 - 664 pred Kr.). Na výstave sú sprístupnené aj iné zbierkové predmety, ktoré I. Süteő získal na svojich dobrodružných cestách po Egypte. Priestor je venovaný aj samotnému Istvánovi Munkácsi Süteőovi, ako aj jeho rodine. Na výstave je vystavený aj súbor unikátnych kolorovaných pohľadníc z prelomu 19. a 20. storočia, s reáliami Káhiry, ktoré vykresľujú život v Egypte na prelome storočí. 

Egypt – dar Nílu
(zo súkromnej zbierky Jána Hertlíka)
15. máj 2010 – 31. júl 2010


Výstava vznikla v spolupráci so súkromným zberateľom Jánom Hertlíkom, ktorý prezentuje svoju netradičnú zberateľskú vášeň. Ján Hertlík v roku 2002 prvýkrát navštívil Egypt, pričom ho táto africká krajina opantala svojou bohatou históriou písanou na brehoch Nílu. Egypt sa stal pre zberateľa Jána Hertlíka určitým životným štýlom. Predmety – repliky, ktoré získava na egyptských bazároch sa snaží rôznymi maliarskymi technikami upraviť na podobu originálov, aké sú vystavené v múzeách po celom svete.     

         Stála expozícia Protifašistický odboj a SNP v Gemeri- Malohonte

 Nová moderne koncipovaná stála expozícia poskytuje návštevníkom komplexný pohľadu na problematiku protifašistického odboja a SNP v regióne Gemera-Malohontu. Prostredníctvom trojrozmerných artefaktov, rozsiahleho fotografického materiálu, ale i audiovizuálnych prezentácií sú okrem reálií protifašistického odboja naznačené i podmienky pre jeho formovanie, ale i dôsledky vzniku Slovenského štátu, Viedenská arbitráž, nemecká okupácia.

 Všetkých  srdečne pozývame na prehliadku predmetu mesiaca júl, ako aj aktuálnych výstav a stálych  expozícií. 

Otváracie hodiny:
január - marec:                      Po-Pi 9.00 – 17.00
apríl - september:                  Po-Pi 9.00 – 17.00
                                                 So-Ne 9.00 – 16.00
október - december:             Po-Pi: 9.00 – 17.00

Kontakt: 
tel. 047/56 32 741, 56 32 730, fax. 047/56 322 730     
E – mail:                                                   
Internetová stránka: www.gmmuzeum.sk
{jcomments on}

Čítať 3681 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:17

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!