piatok, 08 apríl 2011 14:02

Je jar, rodí sa nový život na lúkach, pri potokoch, v lese, na zemi, v korunách stromov, všade ... Doporučený

Napísal(a) Ľudovít Barančok
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Jar v Rakovnici. Foto: Dr. Jozef Sabo Každé ročné obdobie má svoje čaro, zvláštnosti, prináša radosti i starosti, krásu a prácu. Radosti a povinnosti idú vedľa seba. Máme radi zimu s jej snehovou perinou, so zasneženými svahmi na lyžovačku a sánkovačku, s ľadom na korčuľovanie. Ale užili sme si zimy nadostač, deti aj starší, bola dlhá a tuhá. Jari sme sa po nej dočkali.
            Je jar, rodí sa nový život na lúkach, pri potokoch, v lese, na zemi, v korunách stromov, všade. Príroda sa prebúdza do nového ošatenia, farieb, pekných melódií, do rôznych zvukov a pohybov. Či svieti slnko alebo prší, všade je rušno, pekne a veselo. V lese len treba dlhšie postáť, pozerať sa a počúvať, od včasného rána do pozdného večera. Príroda na jar je zvlášť krásna, ale aj najviac zraniteľná,

lebo bezbranné je všetko, čo sa rodí a zvýšenú ochranu potrebuje. Buďme ochrancami prírody a lesa všetci. Neznečisťujme ju, nezakladajme ohne, nevypaľujme trávu, nerušme zver krikom, nepúšťajme voľne psov, nestrieľajme. Lúky a lesy sú plné kvetov, tešme sa z ich krásy a šetrime si ich. Chráňme hniezda vtákov a všetkých živočíchov na zemi, lebo sa rodí nový život. Je to veľké bohatstvo a je nás všetkých.
            Je tu jar a s jej krásou prichádzajú aj nové povinnosti pre hospodárov na poliach, lúkach, v záhradách, v lese. Treba založiť novú úrodu, ošetriť ovocné stromy, v lesoch urobiť zalesňovanie a veľa iných robôt. Pripomeňme si, že apríl je mesiac lesov a ochrany prírody. Apríl je tu a je tu jar. Tešme sa, že sme sa jej dožili.
            Veľa krás na jar je okolo nás. Ťažko povedať, že čo je tým najkrajším. Pokúsim sa. Predovšetkým je to zdravý, šťastný, úprimný, bezstarostný smiech detí. Je to lúka plná krásnych lúčnych kvetov rôznych farieb, keď aj ten najobyčajnejší kvietok je majstrovským dielom. Je to dievčina a žena splynutá s lúkou plnou kvetov, túžiaca po láske a milovaní. Môže byť ešte niečo krajšie? Želáme Vám všetkým veselé veľkonočné sviatky a veľa radosti z príchodu jari.
Ľudovít Barančok

PS:
            A nakonec, ak se patrí. Vinšujemo vám šicim veselia velkonošnia svätky, radosťi v roďinách, hojnosťi na svätošnych stoloch, veselú kúpašku, ale šitkiho zmiaró. Aby nám ďiaušetá a ženy peknia a zdravia zostáli, no a kúpáši aby domó v porädku dvajšli. Ťežmo se na Velkú noc, ťežmo se, že zmo se jeri dožili. Vinšujemo vám šicim dobriho zdravia.

Čítať 3738 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:22

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!