sobota, 07 marec 2015 18:58

Jumping je nový druh zábavného cvičenia, ktorý si získava stále viac nadšencov aj na hornom Gemeri

Napísal(a) OD
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

rv jumping1 01 aOna mala sedemnásť, on 21. Ona bola študentkou na strednej škole, on vysokoškolák na FTVS UK. Ona bola inštruktorkou fitnes, on tréner fitnes. Obaja však cítili, že sa pri tom dosť nudili. Raz za nimi prišla klientka a vravela, že od manžela dostala malú trampolínu a nevie čo s ňou, aby jej poradili. Postavili sa na trampolínu a cítili, že to bude ono, na čo doteraz čakali... A už to šlo. Začali hopkať. Vymýšľali ako ďalej, pripravovali inštruktorov na tento druh cvičenia, či športu. Dali mu meno Jumping®. Vymysleli aj vhodnú trampolínku, ktorá má šesť hrán, namiesto nebezpečných pružín má gumolano, namiesto praskajúcich skrutkovacích nožičiek pevné oporné nohy, ktoré s konštrukciou tvoria jeden celok. Pýtate sa, kde to bolo? Nuž u našich susedov v Čechách. Ona sa volá Jana, on Tomáš, obidvaja sú Svobodoví. Všetko sa naštartovalo v roku 2000 a doteraz pekne "šľape" a získava si priaznivcov.
Cvičenie, aké predtým nik nepoznal, zaujalo nielen v Čechách. Prišlo aj k nám na Slovensko. Ako som sa nedávno dozvedel, má svojich fanúšikov aj v Rožňave. Dokonca sa spolu stretávajú už dva roky. Na stránke Maj Gemer sa v týchto dňoch objavil prvý plagátik, na ktorom informujú, čo je to vlastne jumping a pre

koho slúži. Oslovil som preto jednu z jeho inštruktoriek Mg. Denisu Pakesovu a požiadal ju o odpovede na niekoľko narýchlo položených otázok. Netrvalo dlho a pani Pakesová sa ozvala aj s odpoveďami. Aj keď sú stručné, tí, ktorí hľadali spôsob ako pomôcť svojmu telu i duchu zaiste nájdu odpovede. Tu sú:

 

rv jumping 011. Práve som sa dozvedel, že v Rožňave sa dá cvičiť jumping. Čo sa pod týmto názvom skrýva a odkedy sa jeho činnosť v Rožňave datuje?

  • Jumping je originálne a zábavné skupinové cvičenie na malých patentovaných trampolínkach. Cvičenie pozostáva z dynamického skákania, balancov a šprintov. Činnosť Jumpingu v Rožňave sa začala 17.10.2013.

2. Pre koho je určený a kto všetko je už u vás zaregistrovaný a pravidelne cvičí?

  • Jumping je určený pre ľudí od 3 do 99 rokov, čiže od detí, športovcov až po seniorov.

3. Ako často sa jeho účastníci stretávajú a kde a kto im poskytuje odbornú pomoc?

  • Účastníci tréningov sa stretávajú šesťkrát do týždňa, každý deň okrem soboty.

    

4. Je potrebné sa na cvičenia vopred prihlásiť, alebo stačí prísť na termíny cvičení? Je na toto cvičenie predpísaný úbor?

  • Na cvičenie je nutné sa vopred prihlásiť, pretože počet trampolín je obmedzený na desať kusov, ale od 1.5.2015 sa počet navýši o ďalšie trampolínky. Cvičí sa v športovom oblečení a v čistej športovej obuvi.

5. Čo si od jumpingu v Rožňave sľubujete?

  •  Benefity Jumpingu: - jumping je zábavný

  • - cvičenie v aeróbnom pásme maximálne spaľuje tuky

  • - účinné cviky posilnia všetky svalové skupiny a problémové partie

  • - cvičí sa za sprievodu motivujúcej hudby

  • -profesionálne vyškolení inštruktori ručia za bezpečnosť cvičiacich

  • jumping spomaľuje starnutie a šetrí kĺby

  
  • rv jumping 02-zlepšuje trávenie a vylučovanie, podporuje lymfatický systém

  • - posilňuje hlboký stabilizačný systém.

Benefity Jumpingu ma presvedčili o tom, že je to naozaj cvičenie vhodné prevšetkých.Cvičenie na mäkkej balančnej ploche je vhodné aj pre ľudí, ktorí nemôžu vykonávať žiadne doskové športy na tvrdú plochu. V súčasnosti má Jumping centrum Rožňava 460 členov. Cvičenie je pod dohľadom 3 vyškolených inštruktorov: rv jumping 03

  • Mgr. Denisa Pakesová Advance inštruktor, vlastník certifikátov Jumping BasicPower, Party, KidsDrum, Strečing a certifikát inštruktora cvičenia na lanách TRX

  •  Mgr. Mária Hlaváčová Basic inštruktor, vlastník certifikátov Jumping Basic, Party, KidsDrum

  •  Jozef Pakes Basic inštruktor, vlastník certifikátu Jumping Basic.

 

rv jumping v 02Prvé Jumping centrum na Slovensku vzniklo v roku 2010 v Trenčíne. Postupne sa k nemu začali pridávať centrá aj v Žiline, Piešťanoch, Trenčianskom Jastrabí, Nemšovej a Martine. Dnes registrujeme vyše 100 takýchto centier vo všetkých slovenských krajoch. Iba v košickom kraji zatiaľ ich je, aj s Rožňavou, 16. Je teda viac ako isté, že okrem doteraz existujúcich centier v Gemeri, popri Rožňave, Rimavskej Sobote a Tornali, postupne preniknú aj do menších našich centier. Cvičenie na jumping trampolínkach síce niečo aj finančne stojí, ale to, čo vám nakoniec prinesie pre vaše zdravie, stojí za to.

Pripravil Ondrej Doboš

 

 

 

Čítať 13896 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:23

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!