×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/vystava/rv/dz
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/vystava/rv/dz
pondelok, 24 august 2015 16:55

Korčuliarske slávnosti v Dobšinskej ľadovej jaskyni preniesli na chvíľu do Rožňavy

Napísal(a) Gabriela Kolesárová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

rv ladova 8 aVo štvrtok 20.8.2015 si mohli záujemcovia o históriu nášho regiónu rozšíriť svoj obzor a vedomosti v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave na zaujímavej a pútavej prednáške Korčuliarske slávnosti v Dobšinskej ľadovej jaskyni v podaní p. Kingy Székely z Budapešti - významnej jaskyniarky, kartografky a geografky s bohatou odbornou a publikačnou činnosťou. 
P. Székely s Baníckym múzeom v Rožňave dlhodobo aktívne spolupracuje. Na úvod, ťažko skrývajúc dojatie, pripomenula, že prednáška je výsledkom výskumu, na ktorom sa spolu s ňou významne podieľal pracovník múzea Pavol Horváth, ktorý už dnes, žiaľ, nie je medzi nami. 
Téma prednášky bola veľmi zaujímavá z toho hľadiska, že v súvislosti s Dobšinskou ľadovou jaskyňou verejnosť vie väčšinou len z počutia, že sa tam kedysi korčuľovalo a dokonca, že tam aj trénovali krasokorčuliari, ale presnejšie informácie veľmi k dispozícii neboli. Prednáška sa preto snaží vyplniť túto rv ladova 1rv ladova 2rv ladova 6rv ladova 5rv ladova 4rv ladova 3medzeru a poskytnúť dôležité informácie o histórii jaskyne, čo je o to významnejšie, že podobne, ako jaskyne Slovenského a Aggtelekského krasu, aj Dobšinská ľadová jaskyňa je zaradená do svetového prírodného dedičstva Unesco.

Formou power-pointovej prezentácie boli tiež predstavené najstaršie náčrty jaskyne, unikátne historické fotografie, maľby a pod., z ktorých mnohé vlastní p. Székely vo svojej súkromnej zbierke.
Prednáška odznela v maďarčine s prekladom do slovenského jazyka (G. Kolesárová).
Gabriela Kolesárová

 

Čítať 2611 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:24

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!