sobota, 06 október 2012 19:53

Národný park Muránska planina k 15. výročiu vzniku získal významnú medzinárodnú cenu Doporučený

Napísal(a) OK MŽP
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Odbor komunikácie Ministerstva životného prostredia SR v týchto dňoch sprostredkoval  k získaniu titulu Územie s trvalo udržateľným turizmom pre Národný park Muránska planina cennú informáciu, ktorú uverejňuje stránka Maj Gemer v doslovnom znení. Pre svoj medzinárodný význam istotne zaujme nielen čitateľov Gemera, ale aj ostatných regiónov Slovenska: Správa Národného parku Muránska planina - rezortná organizácia Ministerstva životného prostredia SR získala Chartu pre trvalo udržateľný turizmus. Muránska planina sa tak stáva prvým oceneným územím nielen na Slovensku, ale v celej oblasti Karpát. Túto prestížnu medzinárodnú cenu udeľuje Federácia národných parkov. V uplynulých

 

 dňoch oslávil Národný park Muránska planina aj 15. výročie existencie. Pripomenuli si ho aj za prítomnosti ministra životného prostredia SR Petra Žigu na stretnutí 4.10.2012 v sedle Krátke - Chlípavica. „Muránska planina je prvým oceneným územím nielen u nás na Slovensku, ale v celej oblasti Karpát. Stáva sa tým inšpiratívnym príkladom pre celú oblasť strednej a východnej Európy. Verím, že sa tu aj naďalej bude dariť úspešne rozvíjať turizmus tak, aby ochrana prírody a sociálno-ekonomický rozvoj miestnej komunity zostali v rovnováhe,“ povedal dnes minister Peter Žiga.
„Budeme podporovať a rozvíjať predovšetkým náš jedinečný projekt Huculskej magistrály,“ dodal riaditeľ Národného parku Muránska planina Milan Boroš.
Slovensko je krajina s mimoriadnymi podmienkami pre rozvoj turizmu. Turistov najviac priťahujú chránené územia, najmä národné parky.
„Medzi podporou cestovného ruchu a zachovaním prírodných hodnôt chránených oblastí však musí vládnuť rovnováha,“ zdôraznil šéf envirorezortu.
Príkladom takejto rovnováhy je podľa Federácie národných parkov práve Muránska planina. Preto získala ako v poradí stoprvý národný park osvedčenie Európskej charty pre trvalo udržateľný cestovný ruch v chránených oblastiach. Muránska planina je aj napriek rozvoju turizmu jedným z našich najzachovalejších chránených území. Môže sa pochváliť mimoriadne vysokou rozmanitosťou všetkých zložiek prírody a veľkým potenciálom pre rozvoj trvalo udržateľného turizmu.
Európska charta vychádza z Dohovoru o biologickej diverzite. Ten podpísali na Summite v Rio de Janeiro, Brazília, v roku 1992. Európska charta sa snaží podporiť správy chránených oblastí, aby zaviedli postup spoločne s miestnymi investormi na rozvoj trvalo udržateľného cestovného ruchu vo vnútri a okolo chráneného územia. Proces je teda založený na zapojení záujmových skupín a ich vzájomnej spolupráci.Rezortná organizácia Ministerstva životného prostredia - Štátna ochrana prírody SR na území národných parkov organizačne riadi a zabezpečuje starostlivosť o tieto územia. Slovensko má 9 národných parkov: Tatranský národný park(1949), Pieninský národný park (1967), Národný park Nízke Tatry (1978), Národný park Slovenský raj (1988), Národný park Malá Fatra (1988), Národný park Poloniny (1997), Národný park Muránska planina(1998), Národný park Veľká Fatra (2002) a Národný park Slovenský kras
(2002).
OK MŽP SR

 

 

Čítať 4106 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:30

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!