×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/obsah/clehota/chodnik
JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/skola/materska/cl/mdd
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/obsah/clehota/chodnik
There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/skola/materska/cl/mdd
štvrtok, 06 august 2015 17:20

O pohľadnici Čiernej Lehoty, ktorá mierila do Tišnova a späť a o jej autorovi pánovi Norbertovi Pokornom

Napísal(a)
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

cierna lehota np 1aIba málo som veril tomu, že po uverejnení pohľadnice Čiernej Lehoty na stránke Maj Gemer v článku Ako sa dostala fotografia z Čiernej Lehoty do Tišnova a nazad s dátumom 11. 5.2013, ktorú mi poslala pani Oľga Zacharová, sa niekto z Tišnova v Čechách nájde, kto by na ňu reagoval. Možno si poniektorí na ňu spomínate. Želal som si totiž, aby sa ozval niekto, kto vie, ako sa dostala táto pohľadnica z Tišnova v Čechách do obce na konci Štítnickej doliny.
A veru sa stalo. Bol som príjemne prekvapený, keď sa mi ešte v máji t. r. ozval e-mailom pán Josef Hromčík z Tišnova, ktorý na internete hľadal stopy po akademickom maliarovi Norbertovi Pokornom. Tišnovčania pripravujú totiž monografiu o Norbertovi Pokornom a túto pohľadnicu chcú použiť v knihe o jeho aktivitách. Samozrejme, pokiaľ pani Zacharová bude s týmto ich zámerom súhlasiť.
Informácia o autorovi čiernolehotskej pohľadnice mi prišla čistou náhodou. Ako mi bližšie pán Hromčík napísal o koho ide, dozvedel som sa, že "Norbert Pokorný (1869-1954) žil v Tišnově, kde mal fotoateliér. Bol absolventom pražskej Akademie výtvarných umění. Je autorom mnohých oltárnych obrazov a obrazov Krížovej cesty, ktoré sú v kostoloch na

Morave i Slovensku (Makov, Malacky, Konská). Ako umelecký fotograf sa venoval kabinetnej fotografii a zvečňoval pohľady na mestá, dediny a stavby - hlavne kostoly. Od roku 1933 začal pracovať v jeho fotografickom ateliéri i syn Norbert Josef.

Na súvislosti Vami publikovanej fotografie z Čiernej Lehoty nedokážem celkom presne odpovedať. Možno Norbert Pokorný po Slovensku cestoval, alebo bol tam za prácou. Zhotovoval miestopisné pohľadnice na objednávku pre miestnych obchodníkov, ktorí ich potom predávali. To môže byť tento prípad."
Čierna Lehota pokorna 1Pán Hromčík sa ma ešte v spomínanom liste pýtal, či sa niekde v okolí nenašli niektoré objekty v kostoloch, ktoré by niesli stopy po umeleckých prácach spomínaného akademického maliara. Najlepšou odborníčkou na túto tému na hornom Gemeri je pani Edita Kušnierová. Na moju otázku reagovala síce hneď, ale bez pozitívneho, keď mi odpísala, že od pána Pokorného sa v našich kostoloch doteraz žiadne maľby nenenašli.
Zaujímavou je i tá časť korešpondencie s pánom Hromčíkom, v ktorej mi vysvetlil aj otázku určenia osoby zachytenej na spomínanej pohľadnici. Keď som mu napísal, že náš dobrý znalec histórie Slavošoviec a okolia pán dr. Milan Sajenko usudzuje, že ženskou osobou na pravej strane obrázka je zrejme manželka pán Pokorného, s istotou mi potvrdil, že ona tou osobou nemôže byť, lebo "jeho manželka Františka (rod. Mašková) sa narodila v roku 1878 a bola tmavovlasá. Na pohľadnici je ďaleko mladšia žena a má svetlé vlasy."

Fotografia, ktorá je opatrená dátumom poštovej pečiatky prezentuje roky prvého slovenského štátu. Podľa neho sú pravdepodobné dve možnosti: „Pohľadnicu vyhotovil akademický maliar Norbert Pokorný a môže byť na nej vyfotografovaná jeho najmladšia dcéra Františka (Milena) Pokorná. Ona sa narodila v roku 1912 a mala svetlé vlasy (viď priložený portrét). Alebo ide o ďalšiu možnosť, že pohľadnica je od jeho syna fotografa Norberta Josefa Pokorného a na nej je zachytená jeho manželka."

To ale nemohol potvrdiť, pretože nemá jej podobizeň. Obrátil sa však s týmto problémom listom na Ing. arch. Norberta Pokorného, ktorý žije v Hořepníku a je jediným žijúcim vnukom akademického maliara. Zatiaľ sa mu však neozval. Aj my veríme, že aj táto informácia sa časom objasní.

cierna lehota s 1cierna lehota s 3Nuž, toľko zatiaľ o jednej starej pohľadnici, ktorá poštou zo Slavošoviec (pretože susedná Čierna Lehota poštu nemala a ani doteraz nemá) obišla pekný kúsok nielen Slovenska. Podstatné je, že pre odosielateľa i adresáta mala veľký význam, pretože obsahovala informáciu o tom, ako jeden na druhého vo vtedajšej situácii na seba mysleli a takto sa posmeľovali.
Overovanie rôznych náležitostí súvisiacich s pohľadnicou Čiernej Lehoty z obdobia 30.-40. rokov minulého storočia mi zároveň potvrdili, že takých pohľadníc od pána Pokorného z Tišnova je v tejto obci medzi ostatnými spoluobčanmi viacero. A možno aj inde, všade tam, kde našli svojho adresáta. Všetci si ich s láskou odložili ako spomienky na ľudí, ktorí ich dostali, alebo použili ako posla dobrých správ.

Ondrej Doboš

 

 

Čítať 2451 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:32

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!