×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/revuca/hal
JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/kukucin
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/revuca/hal
There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/kukucin
piatok, 29 júl 2011 20:45

Revúca sa vyľudňuje, ale svet je stále ľudnatejší - čoskoro nás bude sedem miliárd Doporučený

Napísal(a) Ľudovít Barančok
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Kdesi som sa dozvedel, že do konca tohto roka má svetová populácia dosiahnuť 7 miliárd obyvateľov, čo oproti roku 1999 nás má byť o miliardu viac. Štatistiky na Slovensku, napríklad o Revúcej, jednom gemerskom meste prezrádzajú práve opačnú tendenciu. Kým napríklad v roku 1991 v Revúcej žilo 14 232 obyvateľov, v roku 2001 to bolo 13 466 a v roku 2009 už len 12 902. Na príčinu znižovania tohto stavu nám poslal pán Ľudovít Barančok z Revúcej svoj názor a zamýšľa sa, prečo tomu je tak. Napísal:
„Revúca sa nám akosi vyľudňuje. Ako keby zo dňa na deň nás bolo v meste menej. Dôvodom

najvážnejším je najvyššia nezamestnanosť na celom Gemeri v rámci Slovenska a tento dôvod úbytku ľudí je známy.
Ja chcem ale poukázať na jav a dôvod iný. Revúca sa vyludňuje aj následkom páchania trestnej činnosti ľudí starších, a čo je najsmutnejšie, aj ľudí mladistvých, u ktorých o nezamestnanosti sa ešte hovoriť nedá. Televízia, i keď skromne, Slovensku a nám Revúčanom oznámila, že v minulom roku bolo zaistených u nás niekoľko ľudí podozrivých z drogovej činnosti a už v tomto roku ešte viac previnilcov za ten istý čin, ďalších za falšovanie peňazí a za inú trestnú činnosť. A tak ľudia odchádzajú z Revúcej „po svojich“ za prácou a živobytím a druhí sú odvážaní políciou „na štátne trovy“ do príslušných výchovných zariadení a na výkon trestu. Týchto ľudí ubúda, ale stále zostáva akosi veľa vykrádačov budov, záhrad, pivníc a čoho všetkého, ničiteľov poštových schránok a zariadení v činžiakoch, kde bývame a po celom meste. Ako otec, starý otec  sa pýtam, kde ste otcovia „hlavy rodín“, keď nevidíte v akom stave a kedy prichádzajú vaše deti a mlaď domov a keď vás nezaujíma skadiaľ majú peniaze na drahé cigarety, alkohol a drogy? Alebo sa vám ich výchova vymkla z rúk a za ich činy váľate vinu na školy, zlých kamarátov, na mesto, celé okolie a na nás všetkých?
Revúca sa akosi vyludňuje. Nielen pre nezamestnanosť, ale aj pre páchanie priestupkov a trestných činov i mladistvými. A to je skutočnosť najsmutnejšia a pre Revúcu aj hanbou.“ Revúca sa akosi yľudňuje.
Ľudovít Barančok

{jcomments on}

Čítať 3415 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:43

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!