×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/priroda/lesy
JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/obsah/revuca/66
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/priroda/lesy
There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/obsah/revuca/66
piatok, 25 september 2015 19:23

Spomienková slávnosť v Revúcej na počesť 125. výročia narodenia armádneho generála Rudolfa Viesta

Napísal(a) Martina Urbanová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

ra viest 12 aVo štvrtok 24. septembra 2015 o 10:00 hodine sa na námestí pred „Kohútom“ pri krásnom slnečnom počasí uskutočnila spomienková slávnosť pri príležitosti 125. výročia narodenia armádneho generála Rudolfa Viesta, rodáka z Revúcej, ktorú zorganizovalo Mesto Revúca pod záštitou ministra obrany SR Martina Glváča, v spolupráci s Vojenským historickým ústavom Bratislava, Oblastnou organizáciou SZPB Rožňava, Základnou organizáciou SZPB generála Viesta Revúca a Klubom generálov SR. 

UDEĽOVALI AJ PAMÄTNÉ MEDAILY 

Slávnosť sa začala pietnym aktom kladenia vencov k buste Rudolfa Viesta za sprievodu vojenskej hudby Ozbrojených síl SR Bratislava, v ktorej podaní odznela aj slovenská hymna. Nasledovala báseň od Jána Brocku – „Boj o Revúcu“ a privítanie vzácnych hostí. Po príhovore primátorky mesta MVDr. Evy Cireňovej sa slova ujal syn netere generála Rudolfa Viesta pani Tatiany Šimkovej - JUDr. Ivan Šimko, ktorý potom prevzal od vedúceho oddelenia starostlivosti o vojnových veteránov a vojenských dôchodcov na Ministerstve obrany SR plk. v.v. Dr. Ing. Miroslava Klimeka pamätnú medailu In memoriam armádnemu generálovi Rudolfovi Viestovi. Potom sa

prihovoril generál major Ing. František Blanárik z Klubu generálov SR, ktorý zároveň aj uskutočnil akt udeľovania pamätných medailí. V závere odznela hymnická pieseň, počas ktorej členky DFS Lykovček vypustili balóny vo farbe trikolóry a zároveň odniesli venček k rodnému domu Rudolfa Viesta. 

PRÍSPEVKY OD ODBORNÍKOV Z VHÚ

O 11:00 hod. sa hostia a nadšenci histórie presunuli z námestia do Mestského domu kultúry, kde sa v spoločenskej miestnosti Alfa uskutočnila odborná konferencia na tému: „GENERÁL RUDOLF VIEST ZNÁMY – NEZNÁMY“, ktorú otvoril spevácky zbor Quirin pri Základnej umeleckej škole v Revúcej. V úvode sa prihovoril podpredseda Ústrednej rady Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov a zároveň predseda oblastného výboru SZPB v Rožňave Ing. Norbert Lacko.
Následne na to primátorka mesta odovzdala ďakovné listy za spoluprácu pri organizovaní slávnosti spojenej s konferenciou a ceny pre víťazov výtvarnej súťaže základných škôl a odborná konferencia sa mohla začať. Prvý príspevok pod názvom „Vojenská služba Rudolfa Viesta do roku 1920“ odprezentoval riaditeľ Vojenského historického ústavu plk. Mgr. Miloslav Čaplovič, PhD. So svojím príspevkom „Rudolf Viest - dôstojník československej armády (1920 - 1939)“ sa predstavil Mgr. Peter Chorvát, PhD. z VHÚ. A plk. v. v. doc. PhDr. Jozef Bystrický, CSc. odprednášal príspevok na tému „Vojenská služba Rudolfa Viesta v období druhej svetovej vojny (1939 - 1945)“.
Po prínosných a zaujímavých príspevkoch predniesol svoj diskusný príspevok predseda Základnej organizácie SZPB generála Viesta Revúca JUDr. Ján Kochan a potom sa všetci pozvaní hostia presunuli do zasadačky na slávnostný obed.

SÚČASŤOU JE AJ VÝSTAVA

Súčasťou spomienkovej slávnosti je aj výstava Múzea Prvého slovenského gymnázia venovaná 125. výročiu narodenia armádneho generála Rudolfa Viesta, ktorá poukazuje na pestrý život osobnosti dejín československého a slovenského národa a mapuje jeho životné peripetie, vojenský život, zásluhy, hodnosti a vyznamenania, ktoré dosiahol. Môžete si ju pozrieť vo výstavnej miestnosti MsDK do 23. októbra.
Mesto Revúca veľmi pekne ďakuje čestnej stráži a vojenskej hudbe Ozbrojených síl SR za účasť a hudobné vstupy, historikom za odborné prednášky na konferencii a spoluorganizátorom za prípravu tejto slávnosti.
Mgr. Martina URBANOVÁ

Fotografie Peter Poboček

[cincopa A4MAx68Em3zi]

 

Čítať 3112 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:48

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!