×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/obsah/rakovnica/put
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/obsah/rakovnica/put
piatok, 27 júl 2012 18:44

Tradícia púte ku kostolíku svätej Márie Magdalény spája katolíkov s ľuďmi rôzneho vierovyznania Doporučený

Napísal(a) Dr. Jozef Sabo
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Nedeľa 22. júla 2012 na Magdalénu je už po stáročia spojená s cirkevnou púťou ku starobylému kostolíku svätej Márie Magdalény v Rakovnici.
Je to úžasná tradícia. Spája katolíkov, ale aj ostatných pútnikov, návštevníkov pod Tureckou. V dopoludňajších hodinách (v posledných rokoch približne o 10,00 hod.) sa uskutočňuje svätá omša. Súčasťou omše je aj svätá spoveď.
Kostolík je zvnútra malý, a preto sa omša realizuje pri vchode do kostolíka. Je to nádherný akt, dá sa povedať, pod šírym nebom. Tohto roku sa na púti zúčastnilo temer sto ľudí. Boli to občania z Rakovnice

a blízkeho okolia.
Po omši, sa tak ako býva zvykom, posvätil aj liečivý, čistý prameň. Verte, neverte, ale voda z prameňa je čistá, chutná i liečivá. Zbadali sme, že veľa ľudí si ju bralo do fliaš pre seba, ale aj pre susedov, známych.           
Slávnostný ceremoniál bol ukončený podávaním guľášu. V horskom prostredí chutil mimoriadne. Ušlo sa všetkým. Najstaršou účastníčkou púte bola vyše 90 – ročná pani Zuzana Koltášová. Je to ešte pomerne čiperná, samostatná žena a hlboko veriaca. Na fotografii je jej detailný záber.
Ešte malá spomienka. Pri kostolíku sme napočítali vyše 20 áut. Podľa toho môžeme povedať, že je to už modernejšia púť. V dávnejšej minulosti to boli svojrázne púte, vyslovene spojené s chodením. Putovalo sa z mnohých dedín až ku kostolu svätej Márie Magdalény. Počas púte sa niesli sväté symboly a spievali sa nábožné piesne. Malo to úžasné, jedinečné čaro.
Text a foto: Dr. Sabo

{gallery}obsah/rakovnica/put{/gallery}
VIAC FOTOGRAFIÍ T U !
{jcomments on}

Čítať 3178 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:52

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!