streda, 25 január 2012 11:07

Zbory pre občianske záležitosti úspešne pracujú aj v súčasnosti Doporučený

Napísal(a) Ružena Svoreňová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Občiansky sobáš Marty (rod. Sklenárikovej) a Ing. Jána Hrbáľa. Recitátorka R. Hajdúková.O tom, že Zbory pre občianske záležitosti (ďalej len ZPOZ) v našich obciach i mestách pretrvávajú ešte od čias minulého režimu, niet pochýb.  Zbory sú tu a aj po zásadnej politickej a hospodárskej zmene v našom štáte existujú, fungujú, napomáhajú atmosfére úprimného ľudského spolunažívania v podobe množstva občianskych obradov a slávností. Venujú osobitnú pozornosť starostlivosti o občanov pri ich významných životných momentoch, podieľajú sa na rôznych akciách spojených s pracovnými a životnými jubileami občanov, pripravujú dôstojné prostredie pre občianske sobáše, stretnutia rodákov obce, pre prijatie významných hostí,

výročia sobášov, slávnostné uvítanie narodených detí, občianske pohreby, pietne akty pri príležitosti pamiatky zosnulých a pre iné spočenské, politické a historické udalosti a výročia. Podujatia sú vždy spojené aj s kultúrnym programom a evidované sú v pamätnej knihe vo forme slávnostného zápisu. To je práca s ľuďmi a o ľuďoch. V našich obciach a mestách majú stále svoje  opodstatnenie.
Zbor pre občianske záležitosti má svoju dlhú históriu aj v obci Muráň. Pripomeňme si  jednu časť jeho práce – občianske sobáše pred rokom 1989.
Stále sa časť obyvateľstva rozhodne pre občiansky sobáš, hoci najmä nevesty snívajú o kostolných zvonoch, o požehnaní zväzku v chráme. Priznajme si, že aj my radi obdivujeme manželské páry, ktoré po ich vzájomnom ÁNO vyprevádza kňaz. Skvostne zostupujú novomanželia po kostolných schodoch za doprovodu najbližších.
Nemenej romantické sú však aj občianske sobáše. Akýkoľvek sobáš je považovaný za vyššiu hodnotu, ako v súčasnosti už príliš zaužívané predmanželské spolužitie (na skúšku, na divoko a pod.). Spečatená láska, založenie si rodiny sa aj dnes chápe ako základný pilier nášho spoločenstva. ZPOZ nie je prežitkom, lebo je neodmysliteľnou súčasťou rôznych občianskych obradov. V Muráni má ZPOZ tiež svoju tradíciu, v čase socializmu však mal výraznejšie postavenie.V minulosti svadby bývali hlavne v zime. Na zábere sú zoradení svadobníci na kostolných schodoch po sobáši manželov Strakovcov. Pán Jozef (Pubo) Straka bol prvým knihovníkom obce Muráň. Jeho manželka Mária, kým vážne neonemocnela po strate vytúženého nenarodeného jediného dieťaťa, bola vyhľadávanou krajčírkou, podobne ako jej svokor Jozef Straka bol vychýreným pánskym krajčírom. Hoci sa niektorí zosobášili aj v kostole, povinne ich musel oddať aj sobášiaci, obyčajne predseda MNV, a tak ľudia mali nielen dva sobáše, ale niekedy aj svadby dve: napr. po civilnom menšiu a po cirkevnom honosnú dedinskú svadbu. V čase pred rokom 1989 sa nemohol každý sobášiť v kostole. K nim patrili aj učitelia, ktorí mali nariadené v práci s mládežou podporovať ideológiu vtedy vládnucej strany. A tá velila: práca učiteľa, alebo kostol! Neverejná, alebo skôr nezverejnená viera v Boha vyriešila síce dilemu, ale mnohí tento zákaz dodnes považujú za nespravodlivosť, za obmedzenie slobody v rozhodovaní o vlastnom živote. Tajne je síce všetko možné, ale zákerní ľudia žijú v každej dobe!
V Muráni už v sedemdesiatych rokoch sa predsedom ZPOZu stala vtedy ešte mladá učiteľka ZŠ Mgr. Eva Struhárová, ktorej patrí naša vďaka a úcta za to, že občianske obrady sprevádza hudba v jej podaní už dobrých štyridsať rokov, podobne ako pôsobivý spev ďalších členiek, z ktorých už niektoré nie sú medzi nami. Recitátorkou bola stredoškolská učiteľka Ružena Hajdúková, ktorá si dodnes pamätá úryvky z poézie, ktorými sa prihovárala šťastným mladomanželom: „Pre lásku samú ľúbte sa, potom milujete láskou, čo trvá, pokým trvá svet!“

Ružena Svoreňová
{jcomments on}

Čítať 4224 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 11:07

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!